ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Τουρκία: Το μεγάλο «στοίχημα» Ερντογάν - Τι δείχνουν τα προγνωστικά

Εκλογές στην Τουρκία: Το μεγάλο «στοίχημα» Ερντογάν - Τι δείχνουν τα προγνωστικά

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

AP photo

Στην τελική ευθεία προς τις δημοτικές εκλογές αυτής της Κυριακής (31/03) εισέρχεται η Τουρκία, με την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να συγκεντρώνουν τη δύναμη πυρός τους στην Κωνσταντινούπολη. 

Τη μεγάλη μάχη να δίνουν ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, θεωρείται καθοριστικό για την απόφαση για την πολιτική μοίρα του 52χρονου δημάρχου της, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος φιγουράρει εδώ και μερικά χρόνια ως το απόλυτο φαβορί για την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αλλά και για την προεδρία της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να κερδίσει πίσω πόλεις-«κλειδιά» που έχασε πέντε χρόνια πριν, με αιχμή τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, και την εκθρόνηση του νυν δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μία αμφίρροπη μάχη, η οποία θα κρινόταν στον πόντο, στο περιθώριο του στατιστικού λάθους. Ωστόσο, υπάρχει και μια δημοσκόπηση που δείχνει τη διαφορά να είναι στις 10 μονάδες.

Μάλιστα, το θέμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού -ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ασυγκράτητος- θα επηρεάσει πολύ αυτές τις εκλογές. Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι ήδη εκφράζουν οργή προς την κυβέρνηση Ερντογάν και μάλιστα πιστεύουν ότι αδικήθηκαν σε σχέση με άλλες κατηγορίες πολιτών.

«Να μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία έχει σηκώσει πάρα πολύ τους τόνους στην Κύπρο. Δεν είναι ήρεμα ύδατα εκεί. Αντιθέτως, προκαλεί, επιμένει στη λύση των δύο κρατών και δυναμιτίζει κάθε διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΟΗΕ. Επομένως, η Τουρκία δεν φεύγει από τις πάγιες θέσεις της. Θα προσπαθήσει να προσαρμόσει κάποιες εξ αυτών στις αμερικανικές βουλήσεις», ανέφερε σην ΕΡΤ, ο Ιωάννης Παπαφλωράτος, Νομικός – Διεθνολόγος-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ