ΚΟΣΜΟΣ

«Μας αντιμετώπισαν σαν εγκληματίες» - Οργή Βρετανών για τους νέους ταξιδιωτικούς κανόνες

«Μας αντιμετώπισαν σαν εγκληματίες» - Οργή Βρετανών για τους νέους ταξιδιωτικούς κανόνες
To αεροδρόμιο του Γκάτγουικ AP Photo/Matt Dunham, File

Εξοργισμένοι είναι οι Βρετανοί με τους νέους αυστηρότερους ταξιδιωτικούς κανόνες που ισχύουν μετά το Brexit καθώς όταν πηγαίνουν στο αεροδρόμιο γυρίζουν πίσω άπραγοι καθώς δεν τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν χάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις πανάκριβες διακοπές.    

Μέχρι το 2018, οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούσαν να μεταφέρουν έως και εννέα μήνες από ένα παλιό διαβατήριο σε ένα νέο. Αλλά μετά το Brexit, οι χώρες της ΕΕ δεν δέχονται διαβατήρια πάνω των 10 ετών.

Όσοι δεν γνώριζαν την αλλαγή απορρίφθηκαν από τον έλεγχο διαβατηρίων.

Κάποιοι τυχεροί κατάφεραν να αλλάξουν τις ημερομηνίες.

Η Τζέιν Όφερ, 61 ετών, από το Λονδίνο, δήλωσε στο BBC ότι βίωσε μια τραυματική εμπειρία όταν της είπαν ότι δεν μπορούσε να επιβιβαστεί στην πτήση της για Βαρκελώνη στο Γκάτγουικ τον Φεβρουάριο, παρόλο που είχαν κάνει check-in online.

«Μόλις έλεγα στον σύντροφό μου ότι πρέπει να ανανεώσω το διαβατήριό μου σύντομα, καθώς περπατούσαμε κατά μήκος της γέφυρας για να φτάσουμε στην πύλη επιβίβασης. Ήταν πολύ αγχωτικό και εξευτελιστικό να πρέπει να με συνοδεύουν πίσω στο αεροδρόμιο σαν εγκληματία», είπε.

Η Όφερ που ζούσε στην Βαρκελώνη και ταξίδευε για να δει φίλους, αναγκάστηκε να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αλλάξει το ταξίδι με τον σύντροφό της.

«Αισθάνομαι τυχερή που πήγαινα διακοπές και δεν ήταν μια επείγουσα επίσκεψη όπως μια κηδεία.

Ως κάποιος που ζούσε στην Ισπανία, αισθάνομαι θυμωμένη που δεν μπορώ να πάω στην Ισπανία τόσο εύκολα όσο παλιά», πρόσθεσε.

«Νομίζαμε ότι έκαναν πλάκα»

Η Λάρα Μπαρνς και ο σύζυγός της έχασαν 1.400 ευρώ, τα μισά από τα οποία ήταν χριστουγεννιάτικο δώρο από τον γιο τους

Η Λάρα Μπαρνς, 57 ετών, με έδρα τη Νήσο Μαν, επρόκειτο να ταξιδέψει στη Μαγιόρκα τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά ο σύζυγός της δεν επιβιβάστηκε και έχασαν χρήματα.

«Δεν είχαμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι το διαβατήριο δεν θα ήταν έγκυρο», δήλωσε η ίδια. «Στην αρχή νομίσαμε ότι η γυναίκα στο check-in αστειευόταν» πρόσθεσε.

Ακόμη ανέφερε ότι το προσωπικό του αεροδρομίου του Λίβερπουλ «μας είπε ότι αυτό αποτελεί απόφαση από το Brexit και μετά και ότι θα έπρεπε να γνωρίζουμε καλύτερα».

«Ήταν απογοητευτικό για εμάς, καθώς ο γιος μας είχε πληρώσει για τις μισές διακοπές ως χριστουγεννιάτικο δώρο».

Το ζευγάρι επρόκειτο να πάει κρουαζιέρα τον επόμενο Ιανουάριο και είχε όλα τα χαρτιά έτοιμα για την ανανέωση του διαβατηρίου όταν επέστρεψε από τη Μαγιόρκα.

Η περιπέτεια του Τζον

Ο 73χρονος Τζον, εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με έδρα κοντά στο Πόρτσμουθ, επρόκειτο να πετάξει στην Τενερίφη τον Ιανουάριο για ένα πρωτοχρονιάτικο διάλειμμα με φίλους. Μόλις την τελευταία στιγμή έμαθε ότι το διαβατήριο της συζύγου του «δεν πληρούσε τον κανόνα των 10 ετών».

Χαρακτήρισε τον κανόνα «γελοίο», λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση και μηδενικό ενδιαφέρον από την εταιρεία με την οποία έκαναν κράτηση.

«Οι πελάτες λαμβάνουν επαρκή προειδοποίηση ότι τα διαβατήριά τους πρέπει να ακολουθούν τις απαιτήσεις διαβατηρίου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, μέσω της ιστοσελίδας μας και στο πλαίσιο της άμεσης επικοινωνίας με τους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των επιβεβαιώσεων κρατήσεων».

Το ταξίδι στις ΗΠΑ ήταν εφικτό

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Χάουαρντ Κιράνε και η σύζυγός του επρόκειτο να κάνουν check in στο λιμάνι του Σαουθάμπτον, αλλά το διαβατήριό του δεν ήταν έγκυρο. Αναγκάστηκαν και οι δύο να πάρουν τις αποσκευές τους από το πλοίο και να επιστρέψουν στο σπίτι τους στο Πόρτσμουθ.

«Επικοινώνησα με τον διαμεσολαβητή και τις τράπεζες για να προσπαθήσω να πάρω πίσω τα χρήματα, αλλά το μόνο που μου είπαν ήταν ότι ήταν στο χέρι μου να τακτοποιήσω το διαβατήριό μου. Αυτό ήταν πολύ ακριβό», δήλωσε ο 69χρονος.

Το ζευγάρι έχασε όλα τα χρήματα που είχε ξοδέψει για την κρουαζιέρα στη Μεσόγειο

«Θα μπορούσα να ταξιδέψω στις ΗΠΑ, αλλά όχι στη Μεσόγειο», πρόσθεσε ο Χάουαρντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ