ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία και Βουλγαρία στη Ζώνη Σένγκεν από σήμερα - Ποιες οι εξαιρέσεις

Ρουμανία και Βουλγαρία στη Ζώνη Σένγκεν από σήμερα - Ποιες οι εξαιρέσεις

Ρουμανία και Βουλγαρία στη Ζώνη Σένγκεν

(AP Photo/Andreea Alexandru)

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου το 28ο και το 29ο μέλος του χώρου της Ζώνης Σένγκεν. Μετά από 13 χρόνια αναμονής, οι κανόνες Σένγκεν θα ισχύουν και στα δύο κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης θεωρήσεων Σένγκεν και της άρσης των ελέγχων στα εσωτερικά εναέρια και θαλάσσια σύνορα.

Η Επιτροπή χαιρετίζει θερμά αυτό το επίτευγμα, το οποίο ακολουθεί την ιστορική απόφαση του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2023. Η ένταξη αυτών των δύο κρατών μελών στο Σένγκεν θα καταστήσει τον κοινό χώρο πιο ελκυστικό διευρύνοντας σημαντικά τον μεγαλύτερο κοινό χώρο στον κόσμο χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Εξαιρείται, ωστόσο, η ελεύθερη μετακίνηση στα χερσαία σύνορα. Ο λόγος για αυτό, είναι το βέτο της Αυστρίας, και η αδιάλλακτη στάση που κράτησε στην ΕΕ, λόγω του φόβου εισροής αιτούντων άσυλο από αυτές τις δύο αυτές χώρες, τις φτωχότερες στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Αύριο σηματοδοτεί μια σημαντική μέρα: η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάσσονται στην οικογένεια Σένγκεν. Χαιρετίζω την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά αεροπορικά και θαλάσσια σύνορα. Αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία και για τις δύο χώρες. Και μια ιστορική στιγμή για τον χώρο Σένγκεν - τη μεγαλύτερη περιοχή ελεύθερης κυκλοφορίας στον κόσμο. Μαζί, οικοδομούμε μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη Ευρώπη για όλους τους πολίτες μας».

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, και τα δύο κράτη μέλη έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν από τις 31 Μαρτίου 2024. Τα Πλαίσια Συνεργασίας που δρομολογήθηκαν στις αρχές Μαρτίου από την Επιτροπή μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία βασίζονται στην επιτυχή εφαρμογή των πιλοτικών σχεδίων για γρήγορες διαδικασίες ασύλου και επιστροφής. Με αυτά τα Πλαίσια Συνεργασίας, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα συμβάλουν περαιτέρω στην ενίσχυση της συνεργασίας για τα σύνορα και τη μετανάστευση, καθώς και στις κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ασφάλειας της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα και των μεταναστευτικών προκλήσεων.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια περιφερειακή πρωτοβουλία για την αστυνομική συνεργασία μεταξύ κρατών μελών κατά μήκος των οδών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αυστρίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Αυτό θα επιτρέψει την αντιμετώπιση των σχετικών προκλήσεων από κοινού και με βιώσιμο τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του διασυνοριακού εγκλήματος.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία επιδεικνύουν συνεχώς υψηλό επίπεδο δέσμευσης για την εξασφάλιση επαρκούς προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ενεργούν συνεχώς ως βασικοί συντελεστές στην εσωτερική ασφάλεια του χώρου Σένγκεν, αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ