ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Στοίχημα για τον Ερντογάν η Κωνσταντινούπολη - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Εκλογές Τουρκία: Στοίχημα για τον Ερντογάν η Κωνσταντινούπολη - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Άνοιξαν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία (AP Photo/Ali Unal)

Μετά τη σημαντική εκλογική του νίκη πέρυσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι η Κωνσταντινούπολη, η οικονομική και πολιτική δύναμη της Τουρκίας, ήταν το επόμενο «στοίχημα» για τον ίδιο. Οι εκλογές αυτής της Κυριακής, οι οποίες πραγματοποιούνται την ίδια μέρα με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα, κρίνονται κρίσιμες.

Η ψηφοφορία είναι επίσης ένα βαρόμετρο για τη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επιδιώκει να επανακτήσει τον έλεγχο βασικών αστικών περιοχών που έχασε από την αντιπολίτευση πριν από πέντε χρόνια.

Τα κύρια «πεδία μάχης» είναι ο οικονομικός κόμβος της χώρας, η Κωνσταντινούπολη και η πρωτεύουσα της Άγκυρας, πόλεις τις οποίες έχασε και τις δύο ο Ερντογάν το 2019, καταρρίπτοντας την αύρα του αήττητου.

Ο 70χρονος Τούρκος πρόεδρος έχει βάλει στόχο να «ανακαταλάβει» την Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, και όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος το 1994.

Μια ισχυρή νίκη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP), πιθανότατα θα σκληρύνει την αποφασιστικότητά του να εισαγάγει ένα νέο σύνταγμα — ένα που θα αντικατοπτρίζει τις συντηρητικές αξίες του και θα του επιτρέπει να κυβερνά μετά το 2028, οπότε λήγει η τρέχουσα θητεία του, λένε οι αναλυτές.

Για την αντιπολίτευση –διχασμένη και αποθαρρυνμένη μετά την ήττα στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους– η διατήρηση της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας θα ήταν μια σημαντική ώθηση και θα βοηθούσε στην εκ νέου κινητοποίηση των υποστηρικτών.

Περίπου 61 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από ένα εκατομμύριο που ψηφίζουν για πρώτη φορά, έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για όλους τους μητροπολιτικούς δήμους, τους δήμαρχους πόλεων και περιφερειών καθώς και τις διοικήσεις των γειτονιών.

Η προσέλευση είναι παραδοσιακά υψηλή στην Τουρκία, αλλά αυτή τη φορά η ψηφοφορία διεξάγεται με φόντο την κρίση στο κόστος ζωής. Περίπου 594.000 μέλη του προσωπικού ασφαλείας θα είναι σε υπηρεσία σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουν ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ομαλά, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν μια στενή κούρσα μεταξύ του νυν δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του φιλοκοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή CHP, και του υποψηφίου του AKP Μουράτ Κουρούμ, πρώην υπουργού αστικοποίησης και περιβάλλοντος και εκλεκτού του Ερντογάν.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο Ιμάμογλου - μια δημοφιλής προσωπικότητα που διαφημίζεται ως πιθανός μελλοντικός αμφισβητίας του Ερντογάν - είναι υποψήφιος χωρίς την υποστήριξη ορισμένων από τα κόμματα που τον βοήθησαν να κερδίσει το 2019.

Τόσο το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών όσο και το εθνικιστικό Κόμμα IYI παρουσιάζουν τους δικούς τους υποψηφίους στην κούρσα, κάτι που θα μπορούσε να αφαιρέσει τις ψήφους από τον Ιμάμογλου.

Ο Χαμίς Κινέαρ, ανώτερος αναλυτής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στην εταιρεία πληροφοριών κινδύνου Verisk Maplecroft, είπε στο AP ότι εάν ο Ιμάμογλου παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη, «θα είναι σε καλή θέση να ενώσει τη διχασμένη αντιπολίτευση και να ξεκινήσει μια προσπάθεια για την προεδρία το 2028».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η απώλεια της Κωνσταντινούπολης θα προκαλούσε σημαντικό πλήγμα τόσο στον Ιμάμογλου όσο και στην αντιπολίτευση.

Στην Άγκυρα, ο νυν δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς — που θεωρείται επίσης πιθανός μελλοντικός αντίπαλος του Ερντογάν — αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Ο αμφισβητίας του — ο Τουργκούτ Αλτινόκ, υποψήφιος του AKP και δήμαρχος της περιοχής Kecioren της Άγκυρας — δεν κατάφερε να προκαλέσει ενθουσιασμό στους υποστηρικτές του.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, το Κόμμα DEM αναμένεται να κερδίσει πολλούς από τους δήμους, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα του επιτραπεί να τους διατηρήσει. Τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση του Ερντογάν απομάκρυνε εκλεγμένους φιλοκούρδους δημάρχους από τα καθήκοντά τους για φερόμενους δεσμούς με Κούρδους μαχητές και τους αντικατέστησε με εντολοδόχους διορισμένους από το κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ