ΚΟΣΜΟΣ

Haaretz για το χτύπημα του ισραηλινού στρατού: «Κάνουν ό,τι θέλουν στη Λωρίδα της Γάζας»

Haaretz για το χτύπημα του ισραηλινού στρατού: «Κάνουν ό,τι θέλουν στη Λωρίδα της Γάζας»

To βομβαρδισμένο όχημα της ΜΚΟ  World Central Kitchen - Το χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων «λόγω της υποψίας ότι ένας τρομοκράτης ταξίδευε μαζί με την οχηματοπομπή της WCK» είχε ως αποτέλεσμα 6 νεκρούς εθελοντές και τον παλαιστίνιο οδηγό τους. AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Στην παντελή όσο και επικίνδυνη έλλειψη πειθαρχίας και συντονισμού στις τάξεις του ισραηλινού στρατού που επιχειρεί στον παλαιστιακό θύλακα στη Λωρίδα της Γάζας και οδήγησε στον θάνατο 7 εργαζόμενων σε μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Οι επτά εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής, ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen που σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κεντρική Γάζα τη Δευτέρα το βράδυ, έχασαν τη ζωή τους επειδή αξιωματικοί των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στον θύλακα «κάνουν ό,τι θέλουν», δήλωσαν πηγές του στρατού στην Haaretz.

Ενώ ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι οι θάνατοι προήλθαν από κακό συντονισμό, μια πηγή της Haaretz στην υπηρεσία πληροφοριών είπε ότι η διοίκηση «γνωρίζει ακριβώς ποιά ήταν η αιτία της επίθεσης - στη Γάζα, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».

Το πλήγμα έγινε λόγω της υποψίας ότι ένας τρομοκράτης ταξίδευε μαζί με την οχηματοπομπή της WCK, αλλά ο φερόμενος ως τρομοκράτης δεν είχε φύγει από την αποθήκη με τα οχήματα, ανέφερε η Haaretz.

Μία από τις στρατιωτικές πηγές είπε στην εφημερίδα:

«Είναι απογοητευτικό. Προσπαθούμε να χτυπήσουμε με ακρίβεια τρομοκράτες και χρησιμοποιούμε κάθε νήμα πληροφοριών, και στο τέλος οι μονάδες στο πεδίο αποφασίζουν να εξαπολύσουν επιθέσεις χωρίς καμία προετοιμασία, σε περιπτώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία των δυνάμεών μας».

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού παραδέχθηκε πως διαπράχθηκε «σοβαρό λάθος» όταν σκοτώθηκαν επτά εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) σε αεροπορικό βομβαρδισμό.

Η WCK, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, συγκαταλεγόταν στις ελάχιστες μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούσαν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα - που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές εξαιτίας του πολέμου ο οποίος σε μερικές ημέρες συμπληρώνει μισό χρόνο ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς - ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη δραστηριότητά της μετά τον βομβαρδισμό αυτό, που εξαπολύθηκε το βράδυ της Δευτέρας εναντίον αυτοκινήτων που έφεραν σε ευδιάκριτα σημεία τον λογότυπό της στη Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά).

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, τα θύματα ήταν τρεις υπήκοοι Βρετανίας, ένας πολίτης με διπλή υπηκοότητα, Αμερικανική και Καναδική, ένας υπήκοος Πολωνίας, μια υπήκοος Αυστραλίας και ο Παλαιστίνιος οδηγός και διερμηνέας της ομάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ