ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πυρετός προετοιμασιών για την σπάνια ηλιακή έκλειψη - Γιατί είναι απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά

ΗΠΑ: Πυρετός προετοιμασιών για την σπάνια ηλιακή έκλειψη - Γιατί είναι απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά

Ηλιακή έκλειψη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Charlie Riedel

Πυρετώδεις είναι προετοιμασίες για την σπάνια ηλιακή έκλειψη της 8ης Απριλίου στις ΗΠΑ όπου η ζήτηση για τα ειδικά γυαλιά προστασίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα.  

Πρόκειται για το ουράνιο γεγονός, όπου η σελήνη περνάει ανάμεσα στη Γη και τον ήλιο, καλύπτοντας τον τελευταίο, υπόσχεται να είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Μάλιστα η εταιρία που κατασκευάζει τα ειδικά γυαλιά κάνει λόγο «για ένα φαινόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί με 30 Super Bowls».

Ο CEO της εταιρίας Τζον Τζέριτ εκτιμά ότι η εταιρία θα πουλήσει 75 εκατομμύρια ζευγάρια ενώ στην αντίστοιχη έκλειψη του 2017 είχαν πουληθεί 45 εκατομμύρια.

Ποιες είναι οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν αν δεν φορά κανείς γυαλιά

Ο κίνδυνος ηλιακής αμφιβληστροειδοπάθειας αυξάνεται αν κάποιος κοιτάξει απευθείας τον ήλιο κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης χωρίς την κατάλληλη προστασία των ματιών. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν ο αμφιβληστροειδής χιτώνας, ένα στρώμα στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού που επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες, καταστρέφεται από το άμεσο ηλιακό φως. Οι έντονες ηλιακές ακτίνες μπορεί να κάψουν τους ιστούς του αμφιβληστροειδούς, οδηγώντας σε προσωρινή ή και μόνιμη απώλεια της όρασης. Τα συμπτώματα της ηλιακής αμφιβληστροειδοπάθειας περιλαμβάνουν θολή όραση, ένα σκοτεινό ή κενό σημείο στο κέντρο της όρασής σας, αυξημένη ευαισθησία στο φως και παραμορφωμένα χρώματα.

Η μειωμένη φωτεινότητα δεν μειώνει τα επιβλαβή επίπεδα υπεριώδους (UV) και υπέρυθρης (IR) ακτινοβολίας του ήλιου, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή. Επιπλέον, η μειωμένη ένταση του φωτός που εισέρχεται στο μάτι μπορεί να προκαλέσει διαστολή της κόρης του ματιού, επιτρέποντας σε περισσότερη επιβλαβή ακτινοβολία να φτάσει στον αμφιβληστροειδή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ