ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου επιλέγει να χάσει και την τελευταία σοβαρή ευκαιρία απεμπλοκής από την καταστροφή

Ο Νετανιάχου επιλέγει να χάσει και την τελευταία σοβαρή ευκαιρία απεμπλοκής από την καταστροφή
Ένα αγόρι παρακολουιεί μία διαδήλωση ενάντια στον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, στις 2 Απριλίου 2024, στην Ιερουσαλήμ. AP Photo/Ohad Zwigenberg

Με τις πιέσεις από εσωτερικό και εξωτερικό να είναι πλέον ξεκάθαρα ανισοβαρείς σε βάρος του Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μοιάζει να μην ενδιαφέρεται να απεμπλακεί από την καταστροφή που προκαλεί αλλά και που πλησιάζει καθημερινά για την Κυβέρνησή του.

Η ανακοίνωση με κάθε επισημότητα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ πως πλέον και η ημερομηνία έχει οριστεί για την χερσαία επιχείρηση του στρατού της χώρας στο νοτιότερο τμήμα της Γάζας, τη Ράφα, έρχεται σε μία στιγμή που τα πάντα έδειχναν να έχουν μπει σε έναν δρόμο αποκλιμάκωσης έστω και κάτω από την ασφυκτική πίεση του Λευκού Οίκου. Ήταν δεδομένο πως ο πόλεμος στη Λωρίδα θα συνεχιζόταν από τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού αλλά η κίνηση να αποχωρήσουν περισσότεροι από 3.000 στρατιώτες από τη Ράφα την Κυριακή το απόγευμα, έστω και με το πρόσχημα της ανασύνταξης, έδινε μία «ανάσα» στην κρίση που επί έξι μήνες μαίνεται στην περιοχή.

Η επιλογή Νετανιάχου να ανακοινώσει ο ίδιος με μήνυμά του το γεγονός ήρθε επίσης σε μία στιγμή που ο ίδιος προσωπικά αλλά και πολιτικά βρίσκεται κυριολεκτικά εκτός ορίων της ανοχής της κοινωνίας της χώρας του αλλά και των μεγαλύτερων συμμάχων του παγκοσμίως. Ο Νετανιάχου όμως στην πραγματικότητα είχε και πάλι δυο δρόμους να ακολουθήσει με τον τρόπο που έχουν διαμορφωθεί σήμερα οι ισορροπίες εντός και εκτός Ισραήλ.

«Αλλάξτε κυβέρνηση»

Στην Ουάσιγκτον εχθές έγινε δεκτός ο μεγαλύτερος πολιτικός του αντίπαλος. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης μάλιστα εμφανίστηκε στην Ουάσιγκτον και έκανε δηλώσεις με «αέρα» στήριξης από τον Λευκό Οίκο ο οποίος εδώ και τρεις μήνες έστω και μέσω διαρροών έχει ξεκαθαρίσει πως ο Νετανιάχου δεν μπορεί να παραμείνει συνομιλητής της Ουάσιγκτον. Δεν έχει περάσει επίσης περισσότερο από μήνας από τη στιγμή που ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Αμερικανικής Γερουσίας προχώρησε σε μία δήλωση που εάν είχε γίνει σε καιρό ηρεμίας και ειρήνης θα συνιστούσε κατάφορη παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών: «αλλάξτε Κυβέρνηση», είχε παρακινήσει ο Σούμερ τους Ισραηλινούς σε μία «ατάκα» που θα μείνει στην ιστορία και για την οποία μπορεί στο μέλλον να κληθούν να πληρώσουν και οι ΗΠΑ…

Ο Νετανιάχου εκτός από τους ξεκάθαρυς πολιτικούς αντιπάλους ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο και με τους ακροδεξιούς εταίρους της Κυβέρνησής του: «μπαίνεις στη Ράφα η πέφτεις» του διεμήνυσαν και επί της ουσίας του άφησαν δύο επιλογές… Η μία να παραιτηθεί και να δώσει την άκρως αναγκαία «ανάσα» που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία της χώρας την ίδια στιγμή που και ο ίδιος θα κέρδιζε χρόνο λέγοντας πως είναι οι εθνικιστές αυτές που «πηγαίνουν» την κατάσταση στα άκρα. Η δεύτερη είναι αυτή που έκανε και πάλι βάζοντας τον εαυτό του πάνω από το γενικότερο πολύ υψηλό η αλήθεια είναι διακύβευμα. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ για ακόμη μία φορά επιλέγει να μείνει στην εξουσία. Δείχνει να επιμένει, σε βαθμό εμμονής, στο να έχει απόλυτα την ευθύνη για τα όσα συντελούνται και για όσα θα ακολουθήσουν έχοντας ως οδηγό περισσότερο το παρελθόν και συγκεκριμένα τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (πριν από 50 και πλέον χρόνια) και λιγότερο τις σημερινές συνθήκες και τις απαιτήσεις.

Μετάλλαξη

Ο Νετανιάχου είναι ξεκάθαρο πως εννοεί οτιδήποτε λέει δημόσια. Κανένας δεν μπορεί να τον κατηγορήσει από την αρχή της τρέχουσας κρίσης πως λέει ψέματα. Το ζήτημα είναι πως θα ήταν καλύτερο σενάριο το να έλεγε… Μία επιχείρηση στη Ράφα είναι ξεκαθαρισμένα απαγορευμένη κίνηση για τις ΗΠΑ. Εάν ο στρατός ή η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ σαρώσουν το νοτιότερο τμήμα του θύλακα θα διαπράξουν «σφαγή» σύμφωνα και με τα αμερικανικά λεγόμενα.

Ο Νετανιάχου ο οποίος μόνο άγνωστος δεν είναι για την πολιτική του πορεία έχει σήμερα μεταλλαχθεί σε κάτι εντελώς άγνωστο κυρίως για τους στενούς του συμμάχους. Είναι αυτή η μετάλλαξη που τρομάζει κυρίως τις ΗΠΑ οι οποίες αντιλαμβάνονται πως η άσκηση πίεσης από την πλευρά τους έχει μόνο παρωδικό και όχι ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σήμερα με την απειλή και της απάντησης από την πλευρά του Ιράν στο πρόσφατο ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό ο Μπάιντεν μοιάζει να έχει κατανοήσει πως δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη, αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός με το Νετανιάχου στα ινία… Εάν αυτή η συνθήκη είναι πραγματική τότε ο Πρόεδρος του Ισραήλ θα έχει πολύ λιγότερους λόγους να μην κοιμάται ήσυχα, σε απόλυτο αριθμό, αλλά έναν πολύ σημαντικό για να ξεκινήσει άμεσα να ψάχνει έξοδο διαφυγής από το προσκήνιο. Η επιλογές του άλλωστε δείχνουν πως συνειδητά «σκοτώνει» και την τελευταία ευκαιρία που του δόθηκε να απεμπλακεί από την καταστροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ