ΚΟΣΜΟΣ

Πανηγυρίζουν και ανησυχούν οι Ιρανοί για την επόμενη μέρα μετά το πλήγμα στο Ισραήλ

Πανηγυρίζουν και ανησυχούν οι Ιρανοί για την επόμενη μέρα μετά το πλήγμα στο Ισραήλ

Ιρανός πανηγυρίζει το χτύπημα κατά του Ισραήλ 

AP Photo/Vahid Salemi

Διχασμένοι ανάμεσα στην περηφάνεια αλλά και το φόβο ενός πολέμου είναι οι Ιρανοί πολίτες μετά το κύμα επιθέσεων της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ

«Είναι φυσιολογικό να ανησυχεί κανείς σε αυτή την κατάσταση, είτε από κοινωνική είτε από οικονομική άποψη», λέει ο Τζαφάρι, υπάλληλος του δικαστικού σώματος του Ιράν, ο οποίος δεν έδωσε το πλήρες όνομά του. Μιλώντας από το κέντρο της Τεχεράνης, πρόσθεσε: «Αλλά το γεγονός ότι το Ιράν κατάφερε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο ειδικής ικανότητας ... είναι θέμα υπερηφάνειας».

Ο Αλί Ερφανιάν, 65 ετών, ένας συνταξιούχος, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι με αυτή τη δράση των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης και μάλιστα αισθανόμαστε καλύτερα μετά από πολύ καιρό. Αυτή ήταν μια βοήθεια και αλληλεγγύη προς τον καταπιεσμένο λαό της Γάζας και της Δυτικής Όχθης».

Για τον Μαχντί, 35 ετών, μελισσοκόμο, η απάντηση του Ιράν είχε καθυστερήσει από καιρό. «Υπήρχε θλίψη και θυμός στις καρδιές μας και πάντα περιμέναμε να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδίκηση και να τιμωρηθούν οι Ισραηλινοί για την κτηνωδία τους. Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε όταν ήρθαν τα νέα χθες το βράδυ».

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη.

Η Μιλάντ, μια καθηγήτρια ιδιωτικού σχολείου που επίσης δεν έδωσε το πλήρες όνομά της, λέει ότι ελπίζει ότι η «σύγκρουση δεν θα συνεχιστεί», διότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν "καταστροφικό πόλεμο" τόσο για το Ισραήλ όσο και για το Ιράν.

«Δεν έχουμε ακόμη ανοικοδομήσει πλήρως τα ερείπια του πολέμου Ιράν-Ιράκ στα νοτιοδυτικά της χώρας», λέει η 46χρονη.

«Ένας πόλεμος δεν είναι αστείο», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ