ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Παιχνίδι εντυπώσεων και ισορροπίες του τρόμου

Μέση Ανατολή: Παιχνίδι εντυπώσεων και ισορροπίες του τρόμου

Μία γυναίκα περνάει μπροστά από μία γιγαντοαφίσα που απεικονίζει ρίψη πυραύλων, στη βόρεια Τεχεράνη, στο Ιράν, στις 19 Απριλίου 2024.

AP Photo/Vahid Salemi

Στο χείλος της αβύσσου στάθηκαν Ισραήλ και Ιράν και μαζί τους ολόκληρος ο πλανήτης όταν το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι σχέσεις των δύο, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί. Το Ιράν έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν πως γνώριζε για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε την 1η Απριλίου όταν το Ισραήλ αποφάσισε να χτυπήσει το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης αλλά και ο ταξίαρχος Μοχάμαντ Ρέζα Σαχεντί, που οι ισραηλινοί θεωρούσαν τον «εγκέφαλο» της αιματηρής επίθεσης του Οκτωβρίου.

Το Ιράν απάντησε με πυραυλική επιδρομή το βράδυ του Σαββάτου 13 Απριλίου 2024. Η επίθεση αναχαιτίστηκε επιτυχώς, με το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ να συνεδριάζει πυρετωδώς προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο αντιποίνων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που αποτελούν και τον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, όπως και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κάλεσαν και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου εισάκουσε τις διεθνείς εκκλήσεις, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά του Ιράν, η οποία αναχαιτίστηκε.

Στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ μιλώντας στο CNN Greece τονίζουν πως η συγκεκριμένη κίνηση ήταν καλά σχεδιασμένη για να αποκλιμακώσει την κατάσταση προκειμένου να μην οδηγηθούν σε γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

https://www.instagram.com/reel/C5-Rr-OrmnV/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ