ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σενάρια ακύρωσης του ταξιδιού Ερντογάν στις ΗΠΑ μετά τη συνάντηση με Χανίγιε

Τουρκία: Σενάρια ακύρωσης του ταξιδιού Ερντογάν στις ΗΠΑ μετά τη συνάντηση με Χανίγιε

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς Iσμαήλ Χανίγιε

AP Photo/Denes Erdos

Την πληροφορία ότι ακυρώθηκε η επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 9 Μαΐου, μετέδωσε το αντιπολιτευόμενο ειδησεογραφικό portal ODA TV, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει διαψευσθεί ή επιβεβαιωθεί.

Η πληροφορία διέρρευσε μετά την χθεσινή συνάντηση του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε και σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης, ο Ερντογάν ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου ως αντίδραση για την έγκριση πακέτου βοήθειας προς το Ισραήλ 26 δισ. δολαρίων.

Το τουρκικό δίκτυο ισχυρίζεται ότι εξασφάλισε την πληροφορία για την ακύρωση της επίσκεψης, η οποία θα ήταν η πρώτη μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν και του ομολόγου του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον και το Λευκό Οίκο.

Ο Ερντογάν, ως επίσημος προσκεκλημένος του Μπάιντεν, θα συζητούσε με τον αμερικανό πρόεδρο κρίσιμα θέματα: από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως τη Γάζα, τα αμυντικά προγράμματα και τις οικονομικές σχέσεις, συνεχίζει το ODA TV.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για ματαίωση ή διάψευση από την Άγκυρα.

Αρχηγός Χαμάς: Οι ΗΠΑ προστατεύουν σφαγές Ισραηλινών

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Αναντολού υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ παρέχουν πολιτική προστασία στις ισραηλινές σφαγές στη Γάζα.

Ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ ότι εμπόδισαν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Στη συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς υποστήριξε ότι το βέτο της Ουάσιγκτον κατά της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) παρέχει ουσιαστικά πολιτική προστασία για τις ενέργειες του Τελ Αβίβ.

«Η θέση των ΗΠΑ είναι παραπλανητική, παρόλο που λέει ότι δεν θέλουν να βλάψουν τους αμάχους, αυτή είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης. Όλοι οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στη Γάζα, χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες, σκοτώθηκαν με αμερικανικά όπλα, με αμερικανικές ρουκέτες, υπό την πολιτική προστασία των ΗΠΑ. Τι σημαίνει το βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός στο ΣΑ των ΗΕ; Σημαίνει ότι οι ΗΠΑ παρέχουν πλήρη προστασία και ομπρέλα στη συνέχιση των σφαγών και των δολοφονιών κατά της Γάζας».

Πρόσθεσε ότι το βέτο των ΗΠΑ για την πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ για την Παλαιστίνη δείχνει ότι η Ουάσιγκτον έχει αγκαλιάσει τη θέση του Ισραήλ και αντιτίθεται στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ