ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών

Ισραήλ: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών

Ισραηλινός στρατιώτης

(AP Photo/Ohad Zwigenberg, File)

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων υποστράτηγος Ααρών Χαλίβα παραιτήθηκε και θα εγκαταλείψει τη θέση του μόλις οριστεί ο διάδοχός του, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Στην επιστολή στην οποία ανακοίνωνε την αποχώρησή του και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό, ο Χαλίβα γράφει: «Καθ' όλη τη διάρκεια των καθηκόντων μου, ήξερα ότι μαζί με την εξουσία φέρουν και βαριές ευθύνες. Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς διέπραξε μια θανατηφόρα αιφνιδιαστική επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ. Η υπηρεσία πληροφοριών δεν ανταποκρίθηκε στο καθήκον που μας ανατέθηκε».

«Αυτή τη μαύρη μέρα την κουβαλάω μαζί μου από τότε. Μέρα με τη μέρα, νύχτα με τη νύχτα. Θα κουβαλάω για πάντα μαζί μου τον τρομερό πόνο του πολέμου».

Ζήτησε τη σύσταση μιας κρατικής ανακριτικής επιτροπής, «που θα μπορεί να διερευνήσει και να ανακαλύψει με ενδελεχή, σε βάθος, ολοκληρωμένο και ακριβή τρόπο όλους τους παράγοντες και τις συνθήκες που οδήγησαν στα δύσκολα γεγονότα», αναφέρει η Haaretz.

Ο Χαλίβα είχε δηλώσει πέρυσι πως αποδέχεται την ευθύνη για τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίες επέτρεψαν την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ.

Ο Χαλίβα εμπλέκεται επίσης επί του παρόντος στις εσωτερικές έρευνες του στρατού σχετικά με τις αποτυχίες του πριν από τη σφαγή της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Τα αποτελέσματα των ερευνών πρόκειται να παρουσιαστούν στον αρχηγό του επιτελείου του IDF, Αντιστράτηγο Χέρτσι Χαλέβι μέχρι τις αρχές Ιουνίου, αναφέρουν οι Times of Israel.

Είναι το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος που παραιτήθηκε λόγω των αποτυχιών γύρω από την επίθεση της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο αρχηγός του στρατού αποδέχθηκε την παραίτηση του Χαλίβα και τον ευχαρίστησε για την υπηρεσία του. Η κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει τη βάση για περισσότερα από τα ανώτερα στελέχη ασφαλείας του Ισραήλ να αποδεχθούν την ευθύνη που δεν απέτρεψαν την επίθεση και να παραιτηθούν, αναφέρει το Al Jazeera.

Ο πολιτικός αναλυτής Γιόσι Μάκελμπεργκ σημείωσε στο Al Jazeera ότι μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας είπαν ότι θα παραιτηθούν μόλις τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα. Αλλά καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται χωρίς να φαίνεται τέλος, η κίνηση του Χαλίβα να παραιτηθεί φαινόταν αναπόφευκτη, προσθέτοντας ότι η πίεση εναντίον του ήταν τεράστια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ