ΚΟΣΜΟΣ

Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα - Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων

Σε αναβρασμό τα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα - Συλλήψεις, καταλήψεις και διακοπή μαθημάτων

Διαμαρτυρία στο πανεπιστήμιο Κολούμπια για τη Γάζα

AP Foto/Stefan Jeremiah

Κύμα διαμαρτυριών κατά του πολέμου στη Γάζα έχει εξαπλωθεί στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από το Κολούμπια μέχρι το Γέιλ αλλά και το MIT.  

H αστυνομία προχώρησε στη διάλυση μιας διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις.

Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν τη Δευτέρα (22/4) στο Γέιλ, ενώ το Κολούμπια ακύρωσε τα δια ζώσης μαθήματα.

Παρόμοιες «διαμαρτυρίες» έχουν ξεφυτρώσει στο Μπέρκλεϊ, το ΜΙΤ και άλλα κορυφαία κολέγια σε όλη τη χώρα.

Διαδηλωτές απέκλεισαν την κυκλοφορία γύρω από την πανεπιστημιούπολη του Γέιλ στο Νιού Χέιβεν του Κονέκτικατ, ζητώντας από το πανεπιστήμιο να αποεπενδύσει από κατασκευαστές στρατιωτικών όπλων.

Οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν περισσότερους από 45 διαδηλωτές, σύμφωνα με το φοιτητικό μέσο ενημέρωσης Yale Daily News.

Στη Νέα Υόρκη η αστυνομία επενέβη εναντίον των φοιτητών του NYU λίγο αφού έπεσε το σκοτάδι και ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές αψηφούσαν επί ώρες τις προειδοποιήσεις του πανεπιστημίου ότι θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, αν δεν απομακρυνθούν από την πλατεία όπου είχαν συγκεντρωθεί.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν αστυνομικούς να καταστρέφουν τις σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν: «Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα ησυχάσουμε. Αποκαλύψτε, αποεπενδύστε».

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι έγιναν συλλήψεις, αφού το πανεπιστήμιο ζήτησε από τις δυνάμεις της τάξης να απομακρύνουν τους καταληψίες από την πλατεία. Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο αριθμός των συλληφθέντων.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το προσωπικό και τους φοιτητές του Κολούμπια η πρόεδρος του πανεπιστημίου Νέματ Μινούς Σαφίκ επεσήμανε τη Δευτέρα ότι αναστέλλονται τα δια ζώσης μαθήματα σε μια προσπάθεια «αποκλιμάκωσης» της κατάστασης και προκειμένου «όλοι μας να έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα».

Την προηγούμενη εβδομάδα η Σαφίκ είχε ζητήσει από την αστυνομία να απομακρύνει τις σκηνές που είχαν στήσει στο γρασίδι έξω από το κεντρικό κτίριο του Κολούμπια διαδηλωτές με αίτημα το πανεπιστήμιο να μην επενδύει σε ισραηλινές εταιρείες.

Περισσότεροι από 100 φοιτητές συνελήφθησαν τότε, ενώ το Κολούμπια έχει αποπέμψει δεκάδες φοιτητές που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Από την πλευρά της η Σαφίκ κατήγγειλε ότι “αυτή την ένταση την εκμεταλλεύθηκαν και την όξυναν άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με το Κολούμπια οι οποίοι ήρθαν στην πανεπιστημιούπολη για να εξυπηρετήσουν προσωπικούς σκοπούς”.

Την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος του πανεπιστημίου κατέθεσε ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπερασπιζόμενη την αντίδραση της διοίκησης στον φερόμενο αντισημιτισμό των διαδηλωτών.

Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, αλλά και ένας Δημοκρατικός γερουσιαστής έχουν ζητήσει την παραίτηση της Σαφίκ.

Απειλές δωρητή

Ο Ρόμπερτ Κραφτ, μεγάλος δωρητής του πανεπιστημίου, εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για την ελλιπή προστασία που παρέχει το Κολούμπια στους Εβραίους φοιτητές.

Ο Κραφτ, που είναι Εβραίος, έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια στο πανεπιστήμιο και απείλησε να διακόψει τη χρηματοδότηση, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «δεν νιώθω άνετα να στηρίζω το πανεπιστήμιο μέχρι να ληφθούν διορθωτικά μέτρα».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τον οποίο επικρίνουν οι διαδηλωτές επειδή παρέχει χρηματοδότηση και όπλα στο Ισραήλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή (21/4) ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την εβραϊκή κοινότητα.

«Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει παρενοχλήσεις και εκκλήσεις για την άσκηση βίας εναντίον των Εβραίων», κατήγγειλε ο Μπάιντεν. «Αυτός ο ξεκάθαρος αντισημιτισμός είναι κατακριτέος και επικίνδυνος και δεν έχει απολύτως καμία θέση στα πανεπιστήμια ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας» πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ