ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Καταγγέλλει τις επεμβάσεις της αστυνομίας στις κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Ιράν: Καταγγέλλει τις επεμβάσεις της αστυνομίας στις κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια
AP Photo/Mary Altaffer, File

Το Ιράν καταδίκασε σήμερα Δευτέρα (29/4) τις επεμβάσεις της αστυνομίας στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις όπου ένα φοιτητικό κίνημα ξεκίνησε πριν από περίπου 10 ημέρες υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του πολέμου του Ισραήλ, ο οποίος μαίνεται ήδη εδώ και επτά μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Τεχεράνη «δεν αποδέχεται σε καμία περίπτωση τη βίαιη συμπεριφορά της αστυνομίας και του στρατού που στοχεύει να υπονομεύσει το κλίμα στα πανεπιστήμια και τις διεκδικήσεις των φοιτητών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί.

«Η αμερικανική κυβέρνηση αγνοεί στην πράξη τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό της δημοκρατικών αξιών που διατείνεται πως πρεσβεύει», επισήμανε επίσης.

Με αφετηρία το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, το φοιτητικό κίνημα έχει εξαπλωθεί σε διάφορα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, από την Καλιφόρνια έως τη Μασαχουσέτη (βορειοανατολικά) αλλά και στις νότιες ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 100 άνθρωποι συνελήφθησαν στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Βοστόνης και ο καταυλισμός τους ξηλώθηκε, 80 συλλήψεις έγιναν σε ένα πανεπιστήμιο του Μιζούρι, 72 σε μια πανεπιστημιούπολη στην Αριζόνα και άλλοι 23 στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνας.

Israel Palestinians Protest

Οι φοιτητές καταγγέλλουν τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στον ισραηλινό σύμμαχό τους και ζητούν το πανεπιστήμιό τους να κόψει κάθε δεσμό με τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ.

«Αυτό που παρατηρήσαμε στα αμερικανικά πανεπιστήμια τις τελευταίες ημέρες είναι μια αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας και της διεθνούς κοινής γνώμης σε σχέση με το παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο Κανανί.

«Δεν είναι δυνατόν να φιμώνονται οι δυνατές φωνές των διαδηλωτών κατά του εγκλήματος και της γενοκτονίας από την αστυνομική δράση και από βίαιες πολιτικές», συμπλήρωσε.

Στο Ιράν, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις σε αλληλεγγύη με τις κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ορισμένοι κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Οι κάτοικοι της Γάζας είναι πραγματικά καταπιεσμένοι», μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ