ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος για Πανεπιστήμια: «Μικρός αριθμός μαθητών προκαλούν την αναστάτωση»

Λευκός Οίκος για Πανεπιστήμια: «Μικρός αριθμός μαθητών προκαλούν την αναστάτωση»

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιέρ

AP Photo/Evan Vucci

Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε την Τετάρτη να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη σιωπή του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τις διαδηλώσεις στα Πανεπιστήμια , επισημαίνοντας την καταδίκη του για τον αντισημιτισμό. 

«Κανένας πρόεδρος δεν έχει μιλήσει πιο δυναμικά για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού από αυτόν τον πρόεδρο», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ στους δημοσιογράφους τη Μεγάλη Τετάρτη.

«Είναι σημαντικό οι μαθητές και οι κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς στη χώρα και ταυτόχρονα, θα είμαστε δυνατοί και θα συνεχίσουμε να υπογραμμίζουμε πώς ο αντισημιτισμός είναι ρητορική μίσους», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν «ενημερωνόταν τακτικά για το τι συμβαίνει» και αυτός και η ομάδα του παρακολουθούν την κατάσταση. Επανέλαβε επίσης τις καταδίκες του Λευκού Οίκου για τη βίαιη κατάληψη κτηρίων της πανεπιστημιούπολης, λέγοντας ότι τέτοιες τακτικές «δεν ήταν ειρηνικές».

Ερωτηθείς να διευκρινίσει εάν ο Λευκός Οίκος θεωρούσε τον αντισημιτισμό ως συνώνυμο με τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στο σύνολό τους, η εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, αλλά δεν διευκρίνισε.

«Όχι – ήμουν πολύ σαφής. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός μαθητών που προκαλούν την αναστάτωση. Και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές, για να αποφοιτήσουν», είπε.

Η ίδια επανέλαβε ότι ένα «μικρό ποσοστό» μαθητών που προκαλούν αναστάτωση εμποδίζουν τη μάθηση σε άλλους, ενώ τόνισε ότι ο Λευκός Οίκος θα «συνεχίσει να υπογραμμίσει ότι ο αντισημιτισμός πρέπει να καταργηθεί. Είναι ρητορική μίσους. Και αυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται – ούτε στις πανεπιστημιουπόλεις, ούτε στις κοινότητες, ούτε στον πολιτικό λόγο».

Η Καρίν Ζαν-Πιερ δέχθηκε πίεση στους επικριτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι συνέκριναν τις αναταραχές τις τελευταίες ημέρες με τη συγκέντρωση λευκών εθνικιστών του 2017 στο Σαρλοτσβίλ της Βιρτζίνιας.

«Θα έλεγα σε αυτούς τους επικριτές, ότι δεν υπάρχει σύνδεση των δύο γεγονότων», είπε.

«Αυτά τα πράγματα δεν είναι τα ίδια. Είναι κακόπιστα», είπε.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Μπάιντεν θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία στην τελετή μνήμη του Μουσείου Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ την Τρίτη, φιλοξενεί τον Λευκό Οίκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ