ΚΟΣΜΟΣ

«Χτυπήστε τους στο πρόσωπο»: Oι προτροπές Λουκασένκο σε Λευκορώσους αθλητές για τους Ολυμπιακούς

«Χτυπήστε τους στο πρόσωπο»: Oι προτροπές Λουκασένκο σε Λευκορώσους αθλητές για τους Ολυμπιακούς

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο

Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Να κερδίσουν τους αντιπάλους τους, προέτρεψε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο , τους Λευκορώσους αθλητές που θα συμμετέχουν στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ως ουδέτεροι. 

«Αν κάνετε την επιλογή σας και πάτε εκεί υπό ουδέτερο καθεστώς, νικήστε τους, δείτε τους ότι είστε πραγματικοί Λευκορώσοι», δήλωσε ο Αλέξανδρος Λουκασένκο, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου από την προεδρία, ενώ η Λευκορωσία είναι αποκλεισμένη από τους Αγώνες λόγω της. . . υποστήριξης στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απαγόρευσε σε αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να αγωνιστούν ως μέλη των εθνικών τους ομάδων στους φετινούς αγώνες μετά την επιθετική στάση που έχει δείξει η χώρα απέναντι στην Ουκρανία. Έτσι, οι αθλητές που έχουν προκριθεί μπορεί να συμμετέχουν ως ουδέτεροι.

Μάλιστα, όταν ο Λουκασένκο ρωτήθηκε εάν οι Λευκορώσοι αθλητές θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρά την απαγόρευση, είπε ότι αυτή είναι επιλογή του αθλητή, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta, σύμφωνα με το Politico .

«Ο θυμός στον αθλητισμό είναι σημαντικός»

«Ο θυμός στον αθλητισμό είναι σημαντικός», υποστήριξε ο ηγέτης της Λευκορωσίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τα σχόλιά του στο πλαίσιο του αθλητικού ανταγωνισμού ή αν τα εννοούν κυριολεκτικά.

«Είστε Λευκορώσοι και όταν βγαίνετε νικητές, είναι ένας καλός τρόπος για να τους χτυπήσουμε στα μούτρα», επέμεινε.

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν οι Λευκορώσοι βγαίνουν νικητές κατά τη διάρκεια των αγώνων, θα είναι ένα καλό εργαλείο για τους Λευκορώσους πολιτικούς. «Τότε μπορούμε να τους χτυπήσουμε και πολιτικά», είπε.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή έχει εκτιμήσει ότι περίπου 30 Ρώσοι και 20 Λευκορώσοι θα προκριθούν για να λάβουν μέρος στους φετινούς Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ