ΚΟΣΜΟΣ

Ράφα: Συνεχίζει την επιχείρηση το Ισραήλ - Παρά τη συμφωνία σε τρία στάδια από τη Χαμάς

Ράφα: Συνεχίζει την επιχείρηση το Ισραήλ - Παρά τη συμφωνία σε τρία στάδια από τη Χαμάς

Πλέον οι βομβαρδισμοί από τη Γάζα μεταφέρθηκαν στη Ράφα

AP Photo/Ismael Abu Dayyah

«Το Πολεμικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς, προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους άλλους στόχους του πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας (6/5) από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου και παρά το «ναι» που είχε προηγηθεί από τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η πρόταση της Χαμάς «απέχει» πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία για να συζητήσει σχετικά.

Ωστόσο, στο Ισραήλ φαίνεται πως βρίσκονται σε σύγχυση, καθώς παρά την ανακοίνωση από το γραφείο του Νετανιάχου στις 22:03 ότι η επιχείρηση που είχε σχεδιαστεί για σήμερα το βράδυ στα ανατολικά της Ράφα θα γίνει κανονικά, στις 22:06 επιβεβαιώθηκαν χτυπήματα στη Ράφα και αμέσως μετά έγινε γνωστό πως θα σταλεί αντιπροσωπεία στο Κάιρο την Τρίτη για να βρεθεί η λύση στη συμφωνία με τη Χαμάς.

Πάντως, το πυροβολικό του IDF συνεχίζει να σφυροκοπά στα ανατολικά της Ράφα
με τα άρματα μάχης του Ισραήλ να είναι εντός της Γάζας και αναμένουν την τελική εντολή για να εισβάλουν στη Ράφα.

IDF: Συνεχίζουμε στοχευμένα πλήγματα

«Η πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία απέχει πολύ από τις αδιαπραγμάτευτες απαιτήσεις του Ισραήλ», τονίσθηκε επίσης στην ανακοίνωση, ενόσω ο IDF γνωστοποίησε πως «επί του παρόντος, διεξάγει στοχευμένα πλήγματα εναντίον θέσεων της Χαμάς στην ανατολική και τη δυτική Ράφα, στη νότια Γάζα».

Τα τρία στάδια στα οποία συμφώνησε η Χαμάς

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στην οποία είχε συμφωνήσει η Χαμάς ήταν μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας (6/5) ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα Χαλίλ αλ-Χάγια στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera.

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια είπε επίσης πως η δεύτερη φάση της συμφωνίας θα προέβλεπε την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας θα είχαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που θα συζητούσαν την απάντηση της Χαμάς με συμμάχους στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ώρες, δήλωσε στα ΜΜΕ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Ωστόσο, η απόφαση του Ισραήλ να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα πρόλαβε τις διπλωματικές επαφές και τις εξελίξεις.

Νωρίτερα, η Χαμάς ανέφερε σε μια σύντομη δήλωση πως ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγιε, ενημέρωσε τους μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο ότι η οργάνωση αποδέχθηκε την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός. Όμως, η δήλωση δεν περιείχε λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Νωρίτερα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η αποδοχή του σχεδίου εκεχειρίας από τη Χαμάς δεν είχε εγκριθεί. Συγκεκριμένα, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν είχε συμφωνηθεί η εκεχειρία στη Γάζα και πρόσθεσε πως η πρόταση την οποία αποδέχθηκε η Χαμάς ήταν μια «πιο ήπια» εκδοχή μιας αιγυπτιακής πρότασης που περιελάμβανε «ευρεία» πορίσματα τα οποία το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχθεί.

«Αυτό θα φαινόταν να είναι ένα τέχνασμα με σκοπό να κάνει το Ισραήλ να μοιάζει σαν η πλευρά που αρνείται μια συμφωνία», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Άδικα τα δάκρυα χαράς σε Γάζα και Ράφα

Ωρες νωρίτερα, με πυροβολισμούς στον αέρα έγινε δεκτή στη Ράφα, μια υπό πολιορκία πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας εναντίον της οποίας το Ισραήλ σχεδιάζει να εξαπολύσει ευρεία στρατιωτική επιχείρηση, η ανακοίνωση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ότι αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Οι άνθρωποι χαίρονταν και δόξαζαν τον Θεό, μετέδιδε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, «άνθρωποι κλαίνε από χαρά και υπάρχουν εορταστικοί πυροβολισμοί στον αέρα». Ωστόσο, η χαρά τους κράτησε λίγο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ