ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε δύο μήνες μετά την επέμβαση ο πρώτος ασθενής που έκανε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο

Πέθανε δύο μήνες μετά την επέμβαση ο πρώτος ασθενής που έκανε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο

Υγειονομικό προσωπικό που παρακολούθησε την μεταμόσχευση (φωτογραφία αρχείου 

AP Photo/Shelby Lum

Μόλις δύο μήνες μετά την επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο πέθανε ο πρώτος ασθενής που υπεβλήθη σε μια τέτοια επέμβαση στο νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Πρόκειται για τον 62χρονο Ρίτσαρντ «Ρικ» Σλέιμαν, ο οποίος υπεβλήθη στη μεταμόσχευση τον Μάρτιο. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή το νοσοκομείο και η οικογένειά του, σύμφωνα με το ABC News.

Η ομάδα μεταμοσχεύσεων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι λυπάται βαθιά για τον θάνατο του Σλέιμαν και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του. Διευκρίνισαν, δε, ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο θάνατός του σχετίζεται με την μεταμόσχευση.

Ο 62χρονος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που υπεβλήθη σε αυτή την διαδικασία.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει και άλλες μεταμοσχεύσεις νεφρών από γενετικά τροποποιημένους χοίρους και τα όργανα λειτούργησαν, όμως οι ασθενείς που τα έλαβαν ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκροί.

Η τετράωρη επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου και σηματοδοτεί «έναν σημαντικό σταθμό στην αναζήτηση διαθέσιμων οργάνων για τους ασθενείς» ανέφερε το νοσοκομείο.

Το νεφρό του χοίρου προήλθε από το εργαστήριο eGenesis στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, το οποίο δηλώνει ότι έχει ως στόχο του να βάλει τέλος στην έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση και να αλλάξει ριζικά τις θεραπείες της ανεπάρκειας οργάνων.

Γενετικά τροποποιημένες καρδιές χοίρων έχουν επίσης μεταμοσχευθεί σε ασθενείς, που όμως απεβίωσαν. Στόχος της γενετικής τροποποίησης του οργάνου είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος απόρριψής του από τον λήπτη.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρίσκονται στην εθνική λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, οι περισσότεροι από αυτούς νεφροπαθείς, και χιλιάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν έρθει η σειρά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ