ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Διαλύουν τον δήμο του... "Νονού"

Ιταλία: Διαλύουν τον δήμο του... "Νονού"
REUTERS/Jean-Pierre Amet

Το δημοτικό συμβούλιο «Κορλεόνε», ενός φέουδου της σικελικής μαφίας, που ενέπνευσε την τριλογία του Φράνσις Κόπολα «Ο Νονός» διαλύθηκε από την ιταλική κυβέρνηση καθώς το έκρινε ύποπτο για συνεργασία με τη μαφία.

Εχθές το βράδυ εγκρίθηκε η απόφαση να τεθεί το Κορλεόνε υπό τον έλεγχο επιτροπών διορισμένων από την κυβέρνηση και η ίδια απόφαση έχει ληφθεί για άλλες τρεις πόλεις της νότιας Ιταλίας, μία κοντά στη Νάπολη και δύο κοντά στην Καλαβρία.

Είναι η πρώτη φορά που το συμβούλιο διαλύεται με κυβερνητική παρέμβαση παρόλο που από καιρό θεωρείται συνδεδεμένο με το οργανωμένη έγκλημα. Η απόφαση ακολουθεί έναν έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και αποκάλυψε πως συγγενείς μαφιόζων προσλαμβάνονταν από το δημοτικό συμβούλιο και διάφορες ανωμαλίες στη διαχείριση μιας δημοτικής γαλακτοκομικής εκμετάλλευσης.

Στην τριλογία του Κόπολα, η οποία είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάριο Πούτζο, το Κορλεόνε, μια μικρή πόλη κοντά στο Παλέρμο, είναι η γενέτειρα του "νονού" Βίτο Κορλεόνε, που ενσαρκώνεται από τον Μάρλον Μπράντο και στη συνέχεια, ως νεαρός, από τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Στο Κορλεόνε γεννήθηκαν δύο πρώην αρχηγοί της Κόζα Νόστρα, της σικελικής μαφίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ