ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράζ αιματηρών εκρήξεων στα τουριστικά θέρετρα της Ταϊλάνδης

Μπαράζ αιματηρών εκρήξεων στα τουριστικά θέρετρα της Ταϊλάνδης
πρώτες βοήθειες σε κάποιους από τους τραυματίες των εκρήξεων. Dailynews via REUTERS

Μπαράζ εκρήξεων σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) σε τουριστικά θέρετρα στην Ταϊλάνδη, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του και αρκετοί ακόμη να τραυματιστούν.

Οι τελευταίες εκρήξεις σημειώθηκαν στο νησί Πουκέ, ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά θέρετρα της Ταϊλάνδης, σε μια σειρά επιθέσεων κατά τουριστικών προορισμών. Η πρώτη βόμβα εξερράγη κοντά σε ένα φυλάκιο της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνδρας, ενώ η δεύτερη βόμβα έσκασε 300 μέτρα πιο μακριά, χωρίς να τραυματίσει κανέναν, όπως ανέφερε αξιωματούχος της αστυνομίας του νησιού.

Νωρίτερα, στόχος τεσσάρων βομβιστικών επιθέσεων έγινε και το παραθαλάσσιο θέρετρο Χούα Χιν, που βρίσκεται νότια της Μπανγκόγκ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, από τις δύο πρώτες εκρήξεις, που σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης, έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τουλάχιστον 21 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων εννέα είναι τουρίστες.

Από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν λίγο αργότερα, τραυματίστηκαν ακόμη τρεις άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία της Ταϊλάνδης, που εκτιμά ότι οι βόμβες πυροδοτήθηκαν από κινητά τηλέφωνα.

2016 08 12T050733Z 1819623801 S1BETUYLQJAA RTRMADP 3 THAILAND SECURITY BLAST

Πηγή:REUTERS/REUTERS TV

Ακόμα δύο βόμβες εξερράγησαν στην νότια επαρχία Σούρατ Τάνι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας και να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι.

Το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σημειώθηκε ενώ οι δεκάδες τουρίστες επισκέπτονται το Χούα Χιν, με αφορμή και τον εορτασμό για τα γενέθλια της βασίλισσας Σριρικίτ, της Ταϊλάνδης, που συμπίπτουν με τον εορτασμό της γιορτής της Μητέρας στη χώρα.

Ο αριθμός των εκρήξεων, όσο και το μικρό χρονικό διάστημα κατά το οποίο σημειώθηκαν, εγείρει υποψίες στις αρχές, ότι πρόκειται για συντονισμένο χτύπημα, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει ανάληψη ευθύνης, ενώ η αστυνομία της Ταϊλάνδης εκτιμά ότι πρόκειται μάλλον για σαμποτάζ στα τουριστικά θέρετρα, παρά για τρομοκρατικό χτύπημα.

2016 08 12T033919Z 930826067 S1BETUYDUTAB RTRMADP 3 THAILAND SECURITY BLAST

Πηγή:REUTERS/REUTERS TV

Τέτοιου είδους επιθέσεις ήταν συχνό φαινόμενο ειδικά τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ταϊλάνδη, όμως έγιναν πιο σπάνιες μετά την ανάληψη της εξουσίας από στρατιωτικούς, με πραξικόπημα.

Τελευταία επίθεση στην Ταϊλάνδη είχε σημειωθεί πριν από ένα χρόνο, σε ινδουιστικό ναό, με απολογισμό 20 νεκρούς και περισσότερους από 120 τραυματίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ