ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Κύμα δολοφονιών των εμπόρων ναρκωτικών

Φιλιππίνες: Κύμα δολοφονιών των εμπόρων ναρκωτικών
O πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte REUTERS/Noel Celis/Pool/File Photo

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων δηλώνει ότι καταπολεμά τα καρτέλ των ναρκωτικών παρουσιάζοντας τα στοιχεία που αφορούν τα θύματα από τις επιχειρήσεις εναντίον των εμπόρων, ενώ ο ΟΗΕ στηλιτεύει το κύμα των θυμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, Περίπου 1.800 δολοφονίες οι οποίες συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών έχουν καταγραφεί στις Φιλιππίνες από τότε που ο νέος πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ανέλαβε την εξουσία και κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας των Φιλιππίνων Ρόναλντ Ντέλα Ρόσα δήλωσε ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας ότι 712 φερόμενοι ως διακινητές και χρήστες ναρκωτικών σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της αστυνομίας μετά την 1η Ιουλίου.

Η αστυνομία ερευνά επίσης άλλες 1.067 ανθρωποκτονίες οι οποίες συνδέονται με την εμπορία ναρκωτικών, ανέφερε ο Ντέλα Ρόσα χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφηκαν μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της χώρας Ντουτέρτε καταφέρθηκε εναντίον των Ηνωμένων Εθνών διότι ο ΟΗΕ στηλίτευσε το κύμα των θανάτων.

Ο Ντουτέρτε, κατά τη διάρκειας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής, διεμήνυσε πως η κυβέρνησή του μπορεί να αποχωρήσει από τον ΟΗΕ και προσκάλεσε την Κίνα και άλλα κράτη να δημιουργήσουν ένα νέο παγκόσμιο φόρουμ, κατηγορώντας τα Ηνωμένα Έθνη πως δεν εκπληρώνουν την αποστολή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ