ΚΟΣΜΟΣ

Βραβείο Ζαχάρωφ 2016: Αυτοί είναι οι τελικοί υποψήφιοι

Βραβείο Ζαχάρωφ 2016: Αυτοί είναι οι τελικοί υποψήφιοι
Σύνθεση CNN Greece

Τρεις είναι οι επικρατέστερες υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ, που υμνεί την ελευθερία της σκέψης και απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

17163919
16821227
16673300

Μετά από ψηφοφορία των επιτροπών Εξωτερικών και Ανάπτυξης του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, τρεις είναι οι επικρατέστεροι για το βραβείο Ζαχάρωφ 2016. Πρόκειται για τον Τούρκο δημοσιογράφο Can Dündar, τον ηγέτη της Κριμαίας Mustafa Dzemilev και τις Γιαζίντι ακτιβίστριες Nadia Murad Basee και Lamiya Aji Bashar.

Το προφίλ των υποψηφίων

Can Dündar
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/HENDRIK SCHMIDT

Ο πρώην αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet Can Dündar, συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2015, μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του που έδειχναν αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας να πωλούν λαθραία όπλα σε Σύρους αντάρτες. Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση για «αποκάλυψη απόρρητων κρατικών πληροφοριών», επέζησε από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και σήμερα ζει εξόριστος.

Mustafa Dzhemilev
O Mustafa Dzhemilev (δεξιά). ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/JACEK TURCZYK

Ο πρώην πρόεδρος της Mejlis των Τατάρων της Κριμαίας και Ουκρανός βουλευτής, υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων για περισσότερα από 50 χρόνια. Ήταν έξι μηνών όταν ο ίδιος και η οικογένειά του απελάθηκαν στην Κεντρική Ασία, μαζί με ολόκληρο τον πληθυσμό των Τατάρων της Κριμαίας. Επέστρεψε σε ηλικία 45 ετών και σήμερα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, του απαγορεύτηκε και πάλι η επιστροφή εκεί.

Nadia Murad Basee και Lamiya Aji Bashar

Η Nadia Murad Basee Taha. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ JULIAN STRATENSCHULTE

Nadia Murad Basee και Lamiya Aji Bashar, είναι συνήγοροι της κοινότητας των Γιαζίντι και των γυναικών που έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας από το Ισλαμικό Κράτος. Κατάγονται από το Kocho, ένα χωριό κοντά στο Ιράκ, του οποίου οι κάτοικοι σφαγιάστηκαν από το ΙΚ το καλοκαίρι του 2014. Οι δυό τους όπως και χιλιάδες Γιαζίντι κορίτσια και γυναίκες, απήχθησαν από το ΙΚ και εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία και συστηματικούς βιασμούς. Η Murad, αγωνίζεται επίσης, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Γεζίντι.

SPAIN


H Lamiya Aji Bashar. Πηγή: YouTube

Το Βραβείο, απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε προσωπικότητες και οργανισμούς που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Ο τελικός νικητής θα επιλεγεί από τον πρόεδρο και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ στις 27 Οκτωβρίου, ενώ η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε ο Raif Badawi.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ