ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Η Ε.Ε να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Η Ε.Ε να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη
REUTERS/Yuri Gripas

Αυστηρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη, έστειλε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν σε συνέντευξή του που παραχώρησε στην εφημερίδα La Repubblica.

Ο επικεφαλής της ιταλικής οικονομίας είπε ότι με τον κρατικό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος δίδονται κίνητρα για την ανάπτυξη και την εργασία, διατίθενται σημαντικοί οικονομικοί πόροι για όλους όσοι βρίσκονται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας καθώς και για τους νέους ιταλούς.

Στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η επιστροφή της χώρας στα επίπεδα προ της οικονομικής κρίσης, σε ό,τι αφορά τόσο στην απασχόληση όσο και στο εισόδημα των πολιτών. Προσθέτει ότι οι ενδείξεις του G 20, είναι όλες υπέρ της ανάπτυξης, κατά της λιτότητας και με στόχο να καταπολεμηθεί η έλλειψη ισότητας. Και επισημαίνει ότι η Ιταλία, με τον νέο της κρατικό προϋπολογισμό, μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο για την Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφασίσει ποιόν θέλει να στηρίξει. Μπορεί να δεχθεί να περάσει, το έλλειμμά μας, από το 2,2% στο 2,3% του ΑΕΠ, για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τους πρόσφυγες και τον σεισμό. Διαφορετικά, μπορεί να διαλέξει την οδό της Ουγγαρίας, εκείνη που υψώνει τείχη μπροστά στους μετανάστες, και πρέπει να απορριφθεί. Αλλά αυτή η επιλογή θα ήταν η αρχή του τέλους», είπε ο Πάντοαν.

«Πριν λίγους μήνες δόθηκαν στην Τουρκία τρία δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η Ιταλία, για το θέμα αυτό ξόδεψε περισσότερα χρήματα από όλες τις άλλες χώρες, και τους πρόσφερε μια πολύτιμη βοήθεια. Υπερασπίσθηκε ένα κοινό, δημόσιο αγαθό», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου οικονομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ