ΚΟΣΜΟΣ

Ανακάλυψη κοιτάσματος πετρελαίου μαμούθ στο Τεξας

Ανακάλυψη κοιτάσματος πετρελαίου μαμούθ στο Τεξας
CNN

Οι γεωλόγοι στο Δυτικό Τέξας ανακάλυψαν κοιτάσματα πετρελαίου που «επισκιάζουν», ό,τι έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι στην περιοχή βρίσκονται 20 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 1,6 δισεκατομμύρια βαρέλια φυσικού αερίου. Αυτό, καθιστά την περιοχή τρεις φορές πιο πλούσια σε κοιτάσματα από τις πετρελαιοπηγές μαμούθ που βρίσκονται στη Βόρεια Ντακότα. Τα κοιτάσματα πετρελαίου καταλαμβάνουν μία έκταση περίπου 118 μιλίων, από την πόλη Lubbock μέχρι την πόλη Midland.

Capture

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη κοιτασμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ήταν γνωστό ότι στην περιοχή υπήρχε πετρέλαιο. Ο στόχος μας, λοιπόν, ήταν να εκτιμήσουμε τον όγκο των κοιτασμάτων πετρελαίου», δήλωσε στο CNN o Chris Schenk, ένα από τα μέλη της ομάδας αξιολόγησης. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για «τρεχούμενο πετρέλαιο», αναφέρονται δηλαδή σε μη συμβατικούς σχηματισμούς σχιστόλιθων, όπου το πετρέλαιο καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση και όχι μόνο διακριτές ομάδες. Η ομάδα των γεωλόγων προέβη σε εκτιμήσεις για την ποσότητα του πετρελαίου που είναι ακόμα ανεξερεύνητο, αλλά τεχνικά ανακτήσιμο.

«Ακόμα και στις περιοχές που έχουν παραχθεί δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν ακόμη περισσότερα...», δήλωσε ο Walter Guidroz, ο συντονιστής για το Πρόγραμμα Ενεργειακών Πόρων. «Η εξέλιξη της τεχνολογία και της βιομηχανίας μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο μέγεθος των κοιτασμάτων που θα μπορούν να ανακτηθούν τεχνολογικά και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τις εκτιμήσεις, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Το πετρέλαιο που έχει παραχθεί στην περιοχή Wolfcamp, από το 1980, προήλθε από παραδοσιακά κάθετα πηγάδια. Πλέον, οι εταιρείες χρησιμοποιούν την οριζόντια διάτρηση και την υδραυλική ρωγμάτωση, για να αξιοποιήσουν τα απόθεμα πετρελαίου. Σήμερα, λειτουργούν περισσότεροι από 3.000 οριζόντια φρέατα.

Ο Morris Burns, ο πρώην πρόεδρος της εταιρίας «Permian Basin Petroleum», εκτίμησε τη χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου –αυτή τη στιγμή- περίπου στα $46 το βαρέλι. «Μαζεύουμε μερικές εξέδρες αλλά δεν θα το δούμε πραγματικά να απογειώνεται μέχρι να πάει στα $ 60 με $ 65», υποστήριξε ο Burns και συμπλήρωσε:

«Όταν μιλάμε για εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στο υπέδαφος, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα εξορύξουμε στο σύνολό τους. Μπορούμε όμως να προσεγγίσουμε το 50% με 60%», δήλωσε ο Burns.

Το 2000, υπήρχαν μόνο 23.000 πηγάδια, από όπου αντλούνταν περίπου 102.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Τον περασμένο Μάρτιο, υπήρχαν 300.000 πηγάδια από όπου αντλούνταν 4,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Τα κοιτάσματα στο Τέξας μπορούν να ρίξουν την τιμ ήτου πετρελαίου ανά βαρέλι και να κάνουν τα $100 το βαρέλι να μοιάζουν παρελθόν.

Mammoth Texas oil discovery biggest ever in USA

By Steve Visser

ΔΗΜΟΦΙΛΗ