ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Απόρριψη της προσφυγής για απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος NPD

Γερμανία: Απόρριψη της προσφυγής για απαγόρευση του ακροδεξιού κόμματος NPD
REUTERS/ KAI PFAFFENBACH

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε την Τρίτη την προσπάθεια από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας να απαγορευτεί το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD), το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών ρατσιστικό και αντισημιτικό, με το αιτιολογικό ότι είναι πολύ ανίσχυρο για να συνιστά απειλή.

Στην απόφασή του, η οποία ανακοινώθηκε εν μέσω ανησυχίας για την αυξανόμενη στήριξη προς τις ακροδεξιές οργανώσεις εξαιτίας της δυσαρέσκειας για το κύμα μεταναστών, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αντρέας Βοσκούλε, αναφέρει ωστόσο ότι το κόμμα είναι αντισυνταγματικό στη φύση του.

"Το NPD επιδιώκει αντισυνταγματικούς σκοπούς, αλλά επι του παρόντος υπάρχει ανεπαρκής όγκος αποδεικτικών στοιχείων που να καθιστούν πιθανό η συμπεριφορά τους να έχει επιτυχή κατάληξη", υποστηρίζει ο ίδιος.

Τα ομόσπονδα κρατίδια ξεκίνησαν να διερευνούν την πιθανότητα της δικαστικής απαγόρευσης του κόμματος μετά την τυχαία εξάρθρωση της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU το 2011, η οποία κατηγορείται για την δολοφονία εννέα μεταναστών και μίας γυναίκας αστυνομικού την περίοδο 2000-2007.

Η κήρυξη ενός κόμματος ως εκτός νόμου είναι δύσκολη στη Γερμανία, εν μέρει λόγω των μνημών από την ναζιστική εποχή, οπότε και κάθε διαφωνία γνώριζε τη σύνθλιψη.

Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας αναφέρει ότι το NPD, το οποίο ιδρύθηκε το 1964, έχει περίπου 5.000 μέλη - σε μια χώρα με 82 εκατομμύρια κατοίκους - και διασυνδέσεις με βίαιους νεοναζιστές.

Αρκετά στελέχη του έχουν καταδικαστεί για άρνηση του Ολοκαυτώματος ή υποκίνηση εγκλημάτων, αλλά το κόμμα αρνείται κάθε κατηγορία για συμμετοχή σε βίαιες πράξεις. Ποτέ δεν έχει κερδίσει αρκετές ψήφους για να μπει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ενώ τον Σεπτέμβριο πέρσι απώλεσε την τελευταία του θέση σε περιφερειακή βουλή, παρότι αντιπροσωπεύεται σε δημοτικά συμβούλια.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μόνο δύο γερμανικά κόμματα έχουν απαγορευτεί, το 1952 το Κόμμα Σοσιαλιστικού Ράιχ, που διαδέχθηκε τους ναζιστές του Χίτλερ, και το 1956 το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δυτική Γερμανία.

"Η νομική μου πρόβλεψη είναι ότι δεν θα υπάρξει απαγόρευση. Η πολιτική μου απαίτηση είναι ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να ξεφορτωθεί τον ακροδεξιό λαϊκισμό ή τον ακροδεξιό εξτρεμισμό με μία απαγόρευση. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο συλλογικά", έγραψε στον γερμανικό ειδησεογραφικό οργανισμό Die Zeit η βουλευτής των Πράσινων και δικηγόρος, Ρενάτε Κίναστ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ