ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ο Ζεεχόφερ καλεί σε τερματισμό των κυρώσεων στη Ρωσία

Γερμανία: Ο Ζεεχόφερ καλεί σε τερματισμό των κυρώσεων στη Ρωσία
REUTERS/ MICHAELA REHLE

Να τερματιστούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και της υποστήριξης των φιλορώσων ανταρτών στην Ουκρανία που της προσάπτουν, καλεί ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο ηγέτης της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών στη Βαυαρία. 

Οι κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν φέτος, έκρινε ο Ζεεχόφερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild και πρόσθεσε: «Τάσσομαι υπέρ της ρεαλπολιτίκ, όχι των απειλών πολέμου». «Πρέπει να είμαστε σαφείς όσον αφορά τις διαφορές στις θέσεις, όπως για παράδειγμα όσον αφορά την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά παράλληλα να εργαζόμαστε για να προωθήσουμε επιχειρηματικές συναλλαγές που έχουν λογική», συμπλήρωσε.

Η Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ αντιθέτως, επιμένουν ότι οι κυρώσεις πρέπει να παραμείνουν συνδεδεμένες με την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ για τον τερματισμό της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία. Η Γερμανίδα καγκελάριος συνομίλησε το Σάββατο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε κατόπιν δεν έγινε καμιά αναφορά στο ζήτημα των κυρώσεων.

Ο Ζεεχόφερ τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ευρύτερης επαναπροσέγγισης της Δύσης με τη Ρωσία και υπέρ της επανεισδοχής της Μόσχας στην Ομάδα των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών.

Η Ρωσία ανήκε στην ως τότε Ομάδα των Οκτώ (G8) ως το 2014, όταν η συμμετοχή της ανεστάλη εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας.

«Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με όρους του 20ού αιώνα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην αναζήτηση κοινών απαντήσεων στην τρομοκρατία, στη μετανάστευση, στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ακόμα ο Ζεεχόφερ.

Επιπλέον, εξήρε τον Τραμπ διότι εφαρμόζει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, επισήμανε, ωστόσο, ότι δεν συμφωνεί με όλες τις θέσεις, αλλά πρόσθεσε πως ο Ρεπουμπλικάνος εξελέγη σε ελεύθερες εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων πρέπει να γίνει σεβαστό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ