ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνει η Τουρκία: Ο Γιλντιρίμ αμφισβητεί την κυριαρχία 130 βραχονησίδων

Κλιμακώνει η Τουρκία: Ο Γιλντιρίμ αμφισβητεί την κυριαρχία 130 βραχονησίδων
Hakan Goktepe/Prime Minister's Press Office/Handout via REUTERS

Κλιμακώνει την ένταση με φόντο τα Ίμια η Τουρκία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, να μιλά για 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο το καθεστώς των οποίων είναι υπό αμφισβήτηση.

Ακολουθώντας την γραμμή που χάραξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για το Αιγαίο ο κ. Γιλντιρίμ τόνισε πως «δεν έχουν κανένα νόημα για εμάς», όπως μεταδίδει η Χουριέτ.

Υπάρχουν 130 βραχονησίδες στο Αιγαίο το καθεστώς των οποίων είναι υπό αμφισβήτηση, είπε ο τούρκος πρωθυπουργος.

«Εμείς απαντούμε στις προκλητικές κινήσεις που έρχονται από την άλλη πλευρά με χαμόγελο. Δεν θα πρέπει να το ερμηνεύουν λάθος αυτό», είπε απειλώντας εμμέσως την Αθήνα και επεσήμανε πως η Τουρκία «έχει τη δύναμη να απαντήσει σε κάθε εχθρική ενέργεια».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους για τα Ίμια έκανε λόγο για μια κόντρα με μακρά ιστορία.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των 8 τούρκων στρατιωτικών που δεν εκδόθηκαν από την Ελλάδα στη χώρα του έκανε λόγο για εξέλιξη που «μας προκαλεί ενόχληση».

Μάλιστα αποκάλυψε πως έχει ήδη στείλει επιστολή στον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για το θέμα, όμως δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

«Σε αυτήν εκφράζω εκ νέου την προσδοκία μας για την έκδοση αυτών των ανθρώπων με την επανεξέταση των σχετικών αποφάσεων στο πλαίσιο του νόμου», είπε χαρακτηριστικά για το περιεχόμενο της επιστολής και κάλεσε την Ελλάδα να πράξει αυτό που έκαναν και «άλλοι γείτονες» και να εκδώσει τους 8 στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ