ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος απελευθέρωσε το Happy Birthday από πνευματικά δικαιώματα

Ποιος απελευθέρωσε το Happy Birthday από πνευματικά δικαιώματα
Οι μεγάλοι νικητές της αποδέσμευσης του "Happy Birthday" από πνευματικά δικαιώματα είναι τα κινηματογραφικά studio του Χόλιγουντ και οι κινηματογραφιστές, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι "στόχοι" της Warner/Chappell, για την καταβολή των τελών. Shutter Stock

“Happy Birthday”, το πιο γνωστό τραγούδι στα αγγλικά είναι πλέον αποδεσμευμένο από πνευματικά δικαιώματα.

 

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής απεφάνθη ότι η σχετική αξίωση της Warner / Chappell Music για το 120 ετών τραγούδι, δεν είναι νόμιμη και ως εκ τούτου το απελευθέρωσε από οποιαδήποτε πνευματικά δικαιώματα. Η απόφαση ελήφθη μετά από την προσπάθεια της Warner / Chappell Music, να επιβάλλει πρόστιμο 1.500 δολαρίων σε μια ομάδα κινηματογραφιστών που χρησιμοποίησαν το τραγούδι.

Τη μουσική για το “Happy Birthday” έγραψαν οι αδελφές Mildred και Patty Hill, πριν το 1893 και εκχώρησαν τα δικαιώματά της στον Clayton F. Summy.

Η εταιρεία του Summy , σύμφωνα με την αγωγή, εξαγοράσθηκε το 1998 από την Warner Music Group. Από τότε, σύμφωνα πάντα με την αγωγή, η Warner/Chappell αξιώνει τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού και έχει κερδίσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια για τα τέλη.

Η «Good Morning To You Productions», οι ενάγοντες σε αυτή την περίπτωση, έκαναν ένα ντοκιμαντέρ για το “Happy Birthday” και κλήθηκαν να πληρώσουν 1.500 δολάρια για τα τέλη των πνευματικών δικαιωμάτων. Αντ΄ αυτού υπέβαλλαν μήνυση επιχειρηματολογώντας ότι η Warner/Chappell, το μόνο πνευματικό δικαίωμα που θα μπορούσε να έχει για το «Happy Birthday», θα μπορούσε να ήταν πάνω στην περιορισμένη εκτέλεση με πιάνο, παρά στο τραγούδι.

Ο Αμερικανός δικαστής George H. King, απεφάνθη υπέρ τους: «Επειδή η Summy Co, ποτέ δεν απέκτησε τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού, οι κατηγορούμενοι, ως δήθεν διάδοχοι του Summy Co, ποτέ δεν απέκτησαν τα πνευματικά δικαιώματα για τους στίχους του «Happy Birthday».

Οι μεγάλοι νικητές αυτής της υπόθεσης είναι τα κινηματογραφικά studio του Χόλιγουντ και οι κινηματογραφιστές, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι στόχοι της Warner/Chappell, και έκαναν τις πληρωμές για να αποφύγουν τη δικαστική μάχη. Δημοσίως τουλάχιστον η Warner/Chappell, ποτέ δεν αξίωσε τέλη από ιδιώτες, που τραγουδούσαν το «Happy Birthday» σε γενέθλια πάρτι φίλων τους.

Copyright on 'Happy Birthday' song thrown out,

By Dylan Byers, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ