ΚΟΣΜΟΣ

Αγία Πετρούπολη: Αλαλούμ με την ταυτότητα του δράστη

Αγία Πετρούπολη: Αλαλούμ με την ταυτότητα του δράστη
Twitter και Reuters

Λίγη ώρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, στο Μετρό της Αγίας Πετρούπολης, οι ρωσικές Αρχές δημοσίευσαν τη φωτογραφία ενός άνδρα, που κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα και θεωρήθηκε ύποπτος για την επίθεση. Ωστόσο, ο φερόμενος ως δράστης προσήλθε οικειοθελώς στις Αστυνομικές αρχές, δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν.

O φερόμενος ως δράστης προσήλθε οικειοθελώς στις Αστυνομικές αρχές, δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν.

Untitled design

Η μεγάλη επιχείρηση των ρωσικών αστυνομικών Αρχών για την αναζήτηση του δράστη που έσπειρε τον θάνατο στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγές προσκείμενες στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν ότι την επίθεση διέπραξε ένας βομβιστής-καμικάζι ο οποίος καταγόταν από την κεντρική Ασία και φέρεται να συνδεόταν με ριζοσπάστες ισλαμιστές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με τη μία από τις πηγές αυτές, οι αρχές έχουν εξακριβώσει την ταυτότητα του καμικάζι, ενός 23χρονου.

Ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στην επίθεση βομβιστή-καμικάζι μέσα στο μετρό.

Από τον τρόπο της επίθεσης φαίνεται ότι ο εκτελεστής ήθελε πολλούς νεκρούς, καθώς στον μηχανισμό που εξερράγη είχαν τοποθετηθεί και καρφιά για να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα. Επίσης, μετά την πρώτη έκρηξη, σε έρευνα στα βαγόνια εντοπίστηκε και δεύτερη βαλίτσα που είχε εκρηκτικό μηχανισμό, την οποία και οι πυροτεχνουργοί απενεργοποίησαν.

4 copy

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι παράλληλα εξουδετερώθηκε έγκαιρα άλλη μια βόμβα σε διαφορετικό σταθμό του υπογείου σιδηροδρόμου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πήγε στον σταθμό του μετρό όπου διαπράχθηκε η επίθεση και απέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

2017 04 03T200745Z 62126079 LR1ED431JWMXG RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO copy

Νωρίτερα, ο Πούτιν προέδρευσε μιας έκτακτης συνεδρίασης των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αγία Πετρούπολη.

Η επίθεση διαπράχθηκε λίγο καιρό αφότου η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κάλεσε να γίνουν επιθέσεις στη Ρωσία εξαιτίας της επέμβασής της για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015.

1 copy
3

Τριήμερο πένθος στην Αγία Πετρούπολη

Οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης κήρυξαν τριήμερο πένθος στην πόλη μετά την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνήτη, Αντρέι Κιμπίτοφ στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Με εντολή του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο, από αύριο κηρύσσεται τριήμερο πένθος» αναφέρεται στον λογαριασμό του.

5

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στη χώρα

Η διεύθυνση του μετρό της Μόσχας αποφάσισε την λήψη πρόσθετων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του μετρό της Μόσχας, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό που διαθέτει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, αναφέρεται ότι "λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας" και πως η "διοίκηση του μετρό της Μόσχας είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο". Παράλληλα, ιδιωτικές εταιρείες ταξί της Αγίας Πετρούπολης προσφέρθηκαν να μεταφέρουν δωρεάν του συμπολίτες τους που βρίσκονταν στο μετρό της πόλης κατά την έκρηξη, όπως και να τους παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια για την μετακίνηση τους

7

Ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και άλλοι αξιωματούχοι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών παρέδωσαν στον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικές εισηγήσεις για την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε επίσης εντολή στις αρχές της Αγίας Πετρούπολης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνδράμουν τους συγγενείς των νεκρών και των τραυματιών.

6 copy

Λίγη ώρα μετά το γεγονός, ο ρώσος πρόεδρος έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Επίσης, είχε ανακοινώσει επίσημα οι αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένου αυτού της τρομοκρατικής επίθεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ