ΚΟΣΜΟΣ

Αγία Πετρούπολη: Μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν το χτύπημα

Αγία Πετρούπολη: Μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν το χτύπημα

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως το χτύπημα είναι μήνυμα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η παρουσία του Πούτιν στην πόλη την ημέρα της επίθεσης χαρακτηρίστηκε «αξιοσημείωτη» από τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν βρισκόταν στην συγκεκριμένη πόλη τη συγκεκριμένη ημέρα ο Πρόεδρος της Ρωσίας το χτύπημα ενδεχομένως να μην είχε πραγματοποιηθεί. 

Ο ρώσσος πρόεδρος συζήτησε, σε τηλεφωνική επικοινωνία, την κατάσταση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ ενώ, όπως σημειώνει το Reuters, οι τρεις ηγέτες αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατία και την αντιμετώπισή της.

Ρωσικός Τύπος και Σεργκέι Λαβρόφ μιλούν για Συρία

Τα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου από το πρωί της Τρίτης κάνουν λόγο για αντίποινα από μέρους του Ισλαμικού Κράτους για την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας.

Η έκρηξη «είναι η απάντηση του ΙΚ στις επιτυχίες των ρωσικών όπλων στη Συρία (...) η οποία έχει στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι δραστηριότητες της Ρωσίας στο εξωτερικό». Οι τρομοκράτες «προσπαθούν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη σχετικά με τη συριακή εκστρατεία». «Αυτοί που παρήγγειλαν και αυτοί που εκτέλεσαν την τρομοκρατική επίθεση ανήκουν σε έναν εν υπνώσει πυρήνα τρομοκρατών (του ΙΚ), γνωστού εδώ και καιρό στην Ευρώπη», είναι μερικές από τις απόψεις που γράφτηκαν.

Εντούτοις, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ επιτέθηκε σε όσους συνδέουν το μακελειό με την Συρία κάνοντας λόγο για «κυνικές» αναφορές.

2017 04 03T205015Z 411563785 LR1ED431LVGXM RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO

(REUTERS/Grigory Duko)

Άλλο σενάριο θέλει την επίθεση να έχει σχέση με τις διαδηλώσεις που μαστίζουν την χώρα τον τελευταίο καιρό σχετικά με την διαφθορά και τις πρόσφατες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης. Αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης συσχέτιζαν την Δευτέρα την επίθεση με τα προβλήματα που αναδεικνύονται τελευταίως στη Ρωσία και τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Σχολιάζοντας μάλιστα συγκεκριμένα δημοσιεύματα η έκπροσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε πως συγκεκριμένο μέσο «συνόδευσε την είδηση για το χτύπημα με φωτογραφία από τις διαδηλώσεις».

2017 04 04T094420Z 1453563220 RC1C33487CE0 RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO CALL

(REUTERS/Grigory Dukor)

Αναγνωρίστηκε ο καμικάζι αλλά...

«Επιβεβαιώθηκε πως ένας εκρηκτικός μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιήθηκε από άντρα, μέλη του οποίου βρέθηκαν σε τρίτο βαγόνι του τρένου», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Ο άντρας έχει αναγωνριστεί όμως η ταυτότητα του δεν θα αποκαλυφθεί για τώρα προς το συμφέρον της έρευνας».

Ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών - άγνωστος ο αριθμός δραστών

Στους 14 ανέβηκε ο απολογισμός των νεκρών από την επίθεση, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ρωσικών μέσων, που επικαλούνται δηλώσεις της υπουργού Υγείας, Βερόνικα Σκβόρτσοβα. Οι τραυματίες ανέρχονται τους 51, πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των δραστών, καθώς οι ρωσικές Αρχές δεν έχουν ακόμη προβεί σε επίσημη ενημέρωση. Ορισμένα μέσα κάνουν λόγο για έναν δράστη ενώ άλλα υποστηρίζουν ότι οι δράστες είναι δύο. Βασικός ύποπτος είναι ο 22χρονος Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ, όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για τον καμικάζι.

Ο πρόεδρος Πούτιν, ο όποιος βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης και άφησε λουλούδια, δεν έχει κάνει επίσημη δήλωση, πράγμα που εντείνει τα ερωτήματα.

2017 04 04T101804Z 1708944634 RC17D671D4B0 RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO

(REUTERS/Grigory Dukor)

Ο βασικός ύποπτος και η σχέση του με εξτρεμιστές

Ο Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ γεννημένος στο Κιργιστάν είχε επαφές με ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές, όπως αναφέρει το ρωσικό Interfax – επικαλούμενο μέλος των διωκτικών Αρχών της Ρωσίας. Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κιργιστάν αναγνώρισε τον 22χρονο από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούσαν στα μέσα και προέρχονταν από τις κάμερες ασφαλείας του μετρό.

2017 04 03T130455Z 1379615668 RC1A85700420 RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO

(REUTERS/Anton Vaganov)

Η Ρωσία ήταν σε αυξημένη κατάσταση συναγερμού από την αρχή των επεμβάσεων της στην Συρία, όπου οι δυνάμεις της υποστηρίζουν τον στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι αντιμαχόμενοι τζιχαντιστές φέρεται να είχαν πάρει όρκο εκδίκησης.

2017 04 03T131007Z 866685981 RC186744B800 RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO

(REUTERS/Anton Vaganov)

Οι επαφές του βομβιστή με εξτρεμιστές του Ισλάμ δημιουργεί την αίσθηση πως η συμμετοχή της Ρωσίας στον πόλεμο της Συρίας έβαλε στο στόχαστρο επιθέσεων απλούς πολίτες.

Το Κιργιστάν, πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης με έξι εκατομμύρια κατοίκους, είναι στενός πολιτικός σύμμαχος της Μόσχας και φιλοξενεί αεροπορική βάση των Ρώσων.

Ο Πούτιν στο σημείο της έκρηξης

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφτηκε το σημείο της έκρηξης, όπου έχει δημιουργηθεί μια τεράστια τρύπα στο βαγόνι που εξερράγη ο καμικάζι. Μεταλλικά κομμάτια έχουν διασκορπιστεί κατά μήκος της αποβάθρας.

Οι επιβάτες, μετά την έκρηξη, επιχειρούσαν να σπάσουν τα παράθυρα για να ξεφύγουν από τον κίνδυνο. Πολλοί έπαθαν εκδορές από τα θραύσματα, ενώ τα πλάνα της τηλεόρασης έδειχναν το άψυχο σώμα ενός άντρα με μούσι, που ανέφεραν πως ήταν ο δράστης.

2017 04 04T003120Z 1540971210 RC1393116800 RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO

(REUTERS/Anton Vaganov)

Αυτή η εικόνα ήταν που δημιούργησε το μπέρδεμα με τον αρχικό ύποπτο, έναν γενειοφόρο μεσήλικα άντρα που τελικώς δεν έχει σχέση με την επίθεση, καθώς μετά την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του εμφανίστηκε σε αστυνομικό τμήμα και διέψευσε την εμπλοκή του. Ίσως αυτό να δημιουργεί τα ερωτήματα και σχετικά με τον αριθμό των δραστών.

Οι Αρχές δήλωσαν πως χειρίζονται την υπόθεση ως τρομοκρατική επίθεση, όμως δεν έχει υπάρξει επίσημη αναγνώριση της έκρηξης ως έργο εξτρεμιστών.

Η Αντιτρομοκρατική αποκάλυψε πως βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός, σε άλλο σταθμό του μετρό, κρυμμένος πίσω από έναν πυροσβεστήρα. Όπως και στην περίπτωση του βομβιστικού μηχανισμού του καμικάζι και αυτός ήταν αυτοσχέδιος και ιδιαίτερα ισχυρός.

2017 04 03T184630Z 1565816457 RC1CBD15E4F0 RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO

(REUTERS/Anton Vaganov)

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην Ευρώπη

2017 04 03T205014Z 683655809 LR1ED431LVFXL RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO

(Ο πρόεδρος Πούτιν αφήνει λουλούδια εις μνήμην των θυμάτων/REUTERS/Grigory Dukor)

Σε όλους τους σταθμούς του μετρό έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή νέων περιστατικών.

Η επίθεση σήμανε συναγερμό και έξω από τα Ρωσικά σύνορα με την Γαλλία, που έχει γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων να αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ