ΚΟΣΜΟΣ

Μουσουλμάνοι ηγέτες στα μέλη τους: Μακρυά από το ISIS

Μουσουλμάνοι ηγέτες στα μέλη τους: Μακρυά από το ISIS
Μουσουλμάνες κοντά στον τόπο του μακελειού, στο θέατρο Μπατακλάν Jeff J Mitchell/Getty Images/ideal Images

Μουσουλμάνοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι τη Δευτέρα για τιμήσουν όσους δολοφονήθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και να προειδοποιήσουν/ενημερώσουν τα μέλη της κοινότητάς τους να μην προσχωρήσουν στο Ισλαμικό Κράτος.

Αρκετοί από τους τρομοκράτες πιστεύεται πως είχαν γαλλική εθνικότητα και ταξίδεψαν στη Συρία για να ενωθούν με τις δυνάμεις του ISIS. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, η Γαλλία είναι η χώρα από όπου φεύγουν οι περισσότεροι ευρωπαίοι τζιχαντιστές με κατεύθυνση το Ιράκ και τη Συρία, με τουλάχιστον 570 πολίτες της χώρας να πολεμούν στις τάξεις της οργάνωσης.

Ο Αμπνταλάι Μαμούν (Abdalali Mamoun), ιμάμης σε παρισινό τζαμί, ήταν ένας από τους ηγέτες 20μελούς γκρουπ που πήγε να καταθέσει λουλούδια κοντά στο θέατρο Μπατακλάν, εκεί όπου πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν νέοι που παρακολουθούσαν χέβι μέταλ συναυλία. Προέτρεψε τους νεαρούς μουσουλμάνους να μείνουν μακρυά από την άδικο και μη ιερό πόλεμο του Ισλαμικού Κράτους.

«Είστε λάθος», είπε ο Μαμούν. «Είστε λάθος όσοι υποστηρίζετε αυτό το κίνημα. Θα σας οδηγήσει στον θάνατο, στη φωτιά της κόλασης, επειδή η αυτοκτονία και η σφαγή δεν είναι αποδεκτές στο Ισλάμ».

Άλλο μέλος της ομάδας επέμεινε πως οι δολοφόνοι δεν έκαναν διάκριση στους στόχους τους, σκότωναν εν ψυχρώ τους πάντες.

«Ως Γάλλοι πολίτες και ως άνθρωποι, έχουμε πληγωθεί από αυτή την επίθεση», είπε ο Γιασέρ Λαουτί (Yasser Laouti), εκπρόσωπος Τύπου από την Ένωση κατά της Ισλαμοφοβίας στη Γαλλία και συμπλήρωσε:

«Σκοτώσαν χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους αδιακρίτως».

Ο σεβασμός και ο φόρος τιμής στους νεκρούς δεν σημαίνει όμως και υποστήριξη στια γαλλικές αεροπορικές επιδρομές στην Ράκα της Συρίας.

«Είδα εχτές, μετά ότι συνέβη, τον Φρανσουά Ολάντ να αποφασίζει να βομβαρδίσει την Ράκα», σημείωσε η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σαμία Χαθρουμπί (Samia Hathroubi). «Πραγματικά νομίζετε πως με το να βομβαρδίστε μία πόλη 200.000 ανθρώπων θα μας βοηθήσει να νικήσουμε την τρομοκρατία στην ίδια μας την χώρα;»

Οι Γάλλοι μουσουλμάνοι στοχεύουν στο να καταδείξουν την φτώχεια, την πολιτική και οικονομική περιθωριοποίηση ως μερικούς από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι μουσουλμάνοι στρέφονται προς το Ισλαμικό Κράτος.

Αλλά η Νούρα Μουνίρα (Noura Mounira), Γαλλίδα από την Τυνισία, αντί να κατηγορεί τους εξτρεμιστές, οι οποίοι έχουν ως στόχο νέους ανθρώπους, ανάμεσά τους τον ανηψιό της, ασκεί κριτική σε μία μορφή του Ισλάμ που είναι ξένη προς αυτή. Η συμβουλή της είναι πολύ απλή:

«Να ακούτε τη γιαγιά σας».

Πηγή CNN ISIS will 'drag you to hellfire,' Muslim leaders say

Ben Wedeman and Pete Wilkinson

ΔΗΜΟΦΙΛΗ