ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρώσοι θέλουν ανοιχτά τα σουπερμάρκετ βράδια και Σαββατοκύριακα

Οι Ρώσοι θέλουν ανοιχτά τα σουπερμάρκετ βράδια και Σαββατοκύριακα
REUTERS/Jessica Rinaldi

Ανοιχτά τα βράδια και τα σαββατοκύριακα θέλει να παραμένουν τα σουπερμάρκετ η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων (82%), σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διενέργησε το ερευνητικό Εθνικό Κέντρο Μελέτης Κοινής Γνώμης (WCIOM).

Μόνο το 15%, κυρίως ηλικίες άνω των 60 ετών, θεωρούν ότι πρέπει να μπουν περιορισμοί στα ωράρια λειτουργίας των σουπερμάρκετ τα βράδια και στις αργίες.

Στην ανακοίνωση του το WCIOM, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το 68% των πολιτών θεωρεί ότι οι περιορισμοί στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, θα τους δημιουργήσει πρόσθετες δυσχέρειες (θα πρέπει να πηγαίνουν μακριά για να αγοράσουν κάτι, δεν θα μπορούν ν' αγοράσουν κάτι που θέλουν το βράδυ ενώ στα μικρά καταστήματα δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων). Παράλληλα το 39% θεωρεί ότι οι περιορισμοί στα ωράρια θα περιορίσουν τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων στα μικρά καταστήματα και στις αγορές τροφίμων.

Η πρόταση αυτή για τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είχε διατυπωθεί από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και είχε την υποστήριξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής αγροτικής πολιτικής και πολιτικής τροφίμων είχε δηλώσει ότι θα κατατεθεί το φθινόπωρο σχετικό νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα απαγορεύεται η 24ωρη λειτουργία των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, υποστηρίζοντας ότι έτσι οι μικρές εταιρείες θα μπορούν να ανταγωνίζονται τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Η κυβερνητική πρόταση βρήκε την υποστήριξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις αρχές Μαΐου ο αρμόδιος για τις κοινωνικές σχέσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλλαρίων, υποστήριξε την πρόταση.

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο "Ρωσία-24", εξέφρασε την άποψη ότι οι Ρώσοι σπαταλούν πολύ χρόνο για ψώνια και πως η σπάταλη αυτή χρόνου "να είναι ενδεχομένως ένας από τους λόγους που τόσες πολλές οικογένειες διαλύονται και οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο απλά να επικοινωνήσουν μεταξύ τους".

Κατά την άποψη του Ρώσου μητροπολίτη, οι άνθρωποι που δουλεύουν συνεχώς και τις αργίες "δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε την Κυριακή στην εκκλησία, και να μείνουν με την οικογένεια τους....και αυτή η 24ωρη αλυσίδα που λειτουργεί χωρίς αργίες όλη την εβδομάδα μετατρέπει τους ανθρώπους σε ρομπότ".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ