ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ

Νεκρός ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ
O Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ REUTERS

Ο 28χρονος τζιχαντιστής που θεωρείται ότι οργάνωσε και σχεδίασε τις επιθέσεις στο Παρίσι, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της συντονισμένης αστυνομικής και στρατιωτικής επιδρομής στο προάστιο Σεν Ντενί.

Παρά τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν χθες για την επιτυχία της πολύωρης και ριψοκίνδυνης επιχείρησης στο Σεν Ντενί σήμερα ήρθε η επιβεβαίωση: Ο Αμπαούντ σκοτώθηκε κατά την επιδρομή, όπως ανακοίνωσε ο Εισαγγελέας του Παρισιού.

Αμερικανικά ΜΜΕ από χθες έκαναν λόγο για ένα πτώμα διάτρητο από σφαίρες, η ταυτότητα του οποίου ήταν άγνωστη. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα οποία επικαλούνταν δύο ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους, επρόκειτο για τον Αμπαούντ.

Η γαλλική αστυνομία αρχικά πίστευε ότι ο Αμπαούντ βρισκόταν στην Συρία, όμως οι έρευνες τους οδήγησαν στο προάστιο Σεν Ντενί όπου και εξελίχθηκε η επιδρομή των ειδικών δυνάμεων.

Η αστυνομική δύναμη εισέβαλε στο κτίριο, πριν ξημερώσει και ακολούθησε μάχη με τους τζιχαντιστές. Μια γυναίκα καμικάζι, που οι αρχές πιστεύουν ότι ήταν συγγενής του Αμπαούντ, βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τους αστυνομικούς οι οποίοι της φώναξαν «Που είναι ο σύντροφος σου;». Εκείνη φέρεται να φώναξε δύο φορές,«Δεν είναι σύντροφος μου» πριν πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη.

"Κλειδί" ένας μάρτυρας

Το μυστήριο, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, έλυσε ένας μάρτυρας-"κλειδί", ο οποίος ανέφερε ότι τον είδε σε γαλλικό έδαφος. Ο μάρτυρας φαίνεται να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμπαούντ αλλά και οικονομικές δοσοληψίες μαζί του.

Τα γαλλικά Μέσα αναφέρουν ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι, που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μισή ώρα, ήταν ακριβείς και συντονισμένες. Αυτό αποδεικνύει ένα sms που από φορητό υπολογιστή που βρέθηκε κοντά στο Μπατακλάν και φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε από έναν από τους τζιχανιστές: «Φύγαμε, ξεκινάμε.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ