ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη νύχτα τρόμου στο Λονδίνο (pics&vids)

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη νύχτα τρόμου στο Λονδίνο (pics&vids)
Reuters / Hannah McKay

Βράδυ Σαββάτου, η γέφυρα του Λονδίνου είναι γεμάτη αυτοκίνητα και πεζούς. Στην γειτονική περιοχή του Μπόροου Μάρκετ ο κόσμος διασκεδάζει. Σε αυτά τα σημεία έμελλε να γραφτεί το νέο τρομοκρατικό επεισόδιο για την πολύπαθη βρετανική πρωτεύουσα. Τέσσερις μόλις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, κι ενώ ακόμη δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές από την τρομοκρατική επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε, στο Μάντσεστερ, στους δρόμους του Λονδίνου επικράτησε χάος. Το χάος της τρομοκρατίας, που έχει σκεπάζει τη Γηραιά Ήπειρο.

Η διπλή τρομοκρατική επίθεση με 7 νεκρούς και 48 τραυματίες είναι η Τρίτη σε διάστημα τριών μηνών και σημειώνεται δύο εβδομάδες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 22. Οι βρετανοί αστυνομικοί εξουδετέρωσαν τους τρεις δράστες οκτώ λεπτά μετά την κλήση που δέχθηκε η αστυνομία. Οι δράστες είχαν προλάβει όμως να σκορπίσουν τον θάνατο και τον φόβο.

6

Επίθεση 1η: Επίθεση στη γέφυρα

Οι τρεις δράστες επέβαιναν σε ένα λευκό κλειστό φορτηγάκι που κινείτο με περίπου 80 χιλιόμετρα την ώρα κι έπεσε πάνω σε πεζούς που βάδιζαν στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters:

«Φάνηκε σαν ο οδηγός να είχε στόχο να χτυπήσει όσους περισσότερους μπορούσε. Πάγωσα, δεν ήξερα τι να κάνω», είπε ο 53χρονος αυτόπτης μάρτυρας, Μαρκ Ρόμπερτς. «Ήταν φρικιαστικό», συμπλήρωσε.

Οι Λονδρέζοι τους αντιμετώπισαν με ό,τι βρήκαν πρόχειρο, σε μερικές περιπτώσεις ρίχνοντας εναντίον τους καρέκλες και τραπέζια.

Ο Τζέραρντ Βόουλς είπε στο Sky TV πως στεκόταν στον δρόμο έξω από το πάμπ Southwark Tavern, όπου μαχαιρώθηκαν πολλοί άνθρωποι, όταν άκουσε κάποιον να λέει: «Με μαχαίρωσαν, με μαχαίρωσαν».

«Νόμιζα ότι αστειευόταν», είπε.

Στη συνέχεια είδε να μαχαιρώνουν γύρω στις 15 φορές μια γυναίκα. «Φώναζε 'βοηθήστε με, βοηθήστε με' και δεν μπορούσα να κάνω τίποτε. Θέλω να μάθω αν ζει ακόμη», αφηγήθηκε στην Guardian.

Οι δράστες φώναζαν «Αυτό είναι για τον Αλλάχ» και ο Βόουλς λέει πως προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή τους.

«Καθώς έφευγαν, τους φώναζα 'όι, όι, δειλοί!'», λέει. «Προσπάθησα να τραβήξω την προσοχή τους ρίχοντας πράγματα εναντίον τους ... Σκέφτηκα πως, αν πετάξω μπουκάλια ή καρέκλες, μπορεί να με κυνηγήσουν. Αν μπορέσω να τους κάνω να βγουν στον κεντρικό δρόμο, τότε η αστυνομία θα μπορούσε να τους σταματήσει, θα μπορούσαν προφανώς να τους πυροβολήσουν».

2017 06 03T222504Z 1743675808 RC1230E96AC0 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY LONDON BRIDGE

Άλλοι μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν έναν άνδρα με μια μεγάλη λεπίδα, παρόμοια με κουζινομάχαιρο, και θύματα να αιμορραγούν από μαχαιριές. Είπαν ότι άνθρωποι έφευγαν τρέχοντας πανικόβλητοι από την περιοχή.

Ο Άλεξ Σέλουμ βρισκόταν στο παμπ Mudlark με τη φιλενάδα του και δύο φίλους όταν στις 22:00 μπήκε μέσα μια γυναίκα που αιμορραγούσε από τον λαιμό. «Της είχαν κόψει τον λαιμό και κάποιοι προσπαθούσαν να σταματήσουν την αιμορραγία», αφηγήθηκε στο BBC.

Στον δρόμο, ο Κρις, ένας οδηγός ταξί, έφριξε στη θέα ενός νεαρού κοριτσιού μαχαιρωμένου στο στήθος και προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη. «Είπα στον πελάτη μου πως θα προσπαθήσω να τον χτυπήσω με το αυτοκίνητο. Έκανα αναστροφή και προσπάθησα, αλλά με απέφυγε».

«Ήταν ένας τύπος με ένα πολύ μακρύ μαχαίρι που μαχαίρωνε στην τύχη. Ένα αληθινό ζώο», είπε στον λονδρέζικο ραδιοσταθμό LBC.

Ένας μάρτυρας, που είπε στο BBC ότι ονομάζεται Μπεν, είπε πως είδε έναν άνδρα ντυμένο στα κόκκινα που μαχαίρωνε έναν άνδρα με μια λεπίδα η οποία του φάνηκε πως είχε μήκος γύρω στα 25 εκατοστά.

«Τον μαχαίρωνε ψυχρά και αυτός κατέρρευσε στο έδαφος», είπε για το θύμα. Τότε ο δράστης περπάτησε προς το Soutwark Tavern όπου κάποιος έριξε εναντίον του μια καρέκλα, λίγο πριν ακουστούν πυροβολισμοί.

2 copy

Επίθεση 2η: Επίθεση στην αγορά Μπόροου

Οι τρεις δράστες, οπλισμένοι με μαχαίρια, εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και επιτέθηκαν σε ανθρώπους στην κοντινή αγορά Μπόροου, στη νότια πλευρά του Τάμεση.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες μαχαίρωσαν ανθρώπους στον δρόμο, μέσα σε παμπ και σε εστιατόρια.

Πολλοί δήλωσαν πως οι δράστες μαχαίρωναν ανθρώπους στο λαιμό, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από την αστυνομία, όσο κι από ένα σοκαριστικό βίντεο που είδε το "φως" της δημοσιότητας και δείχνει τον Geoff Ho, δημοσιογράφο, να μεταφέρεται στο ασθενοφόρο κρατώντας τον λαιμό του, ενώ αιμορραγεί από τη μαχαιριά...

Ο Geoff Ho μαχαιρώθηκε σε ένα εστιατόριο και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, ενώ επικρατούσε χάος στο σημείο με το νοσοκομειακό προσωπικό να δίνει τις πρώτες βοήθειες στους δεκάδες τραυματίες.

2017-06-03T231055Z 1013211841 RC182A4EE7A0 RTRMADP 3 BRITAIN-SECURITY
2017-06-03T233713Z 510546660 UP1ED631TM0KZ RTRMADP 3 BRITAIN-SECURITY

Η αστυνομία ανέφερε ότι ένοπλα στελέχη της ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για επιθέσεις με μαχαίρια στο Μπόροου και ότι άνοιξαν πυρ.
Οι οπλισμένοι αστυνομικοί «αντέδρασαν πολύ γρήγορα και με γενναιότητα και ήλθαν αντιμέτωποι με τους τρεις άνδρες υπόπτους, τους οποίους πυροβόλησαν και σκότωσαν στο Μπόροου Μάρκετ», δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι, ανώτερος αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βρετανικής αστυνομίας.

«Οι ύποπτοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς που τους πυροβόλησαν μέσα σε οκτώ λεπτά από την πρώτη κλήση. Οι ύποπτοι φορούσαν γιλέκα που έμοιαζαν να περιέχουν εκρηκτικά, αλλά αργότερα αποδείχθηκε πως ήταν ψεύτικα», πρόσθεσε ο ίδιος, ωστόσο όπως αποδείχθηκε, αυτά τα οκτώ λεπτά ήταν αρκετά για να βυθιστεί ξανά το Λονδίνο στο πένθος...

Οι άνδρες είχαν ζωστεί με κυλινδρικού σχήματος αντικείμενα, που έμοιαζαν με μεταλλικά κουτάκια. Το πτώμα του ενός εικονίζεται σε φωτογραφικό υλικό, στο έδαφος, έξω από την παμπ Wheatsheaf. Άλλος ένας άνδρας, που φέρεται να ήταν ο δεύτερος δράστης, εικονίζεται πεσμένος στο έδαφος σε μικρή απόσταση.

Οι πολίτες έτρεχαν στους δρόμους προσπαθώντας να προστατέψουν την ζωή τους, σα να βρίσκονταν σε εμπόλεμη ζώνη. Και πώς να κάνουν διαφορετικά.

Η ίδια η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου είχε στείλει ένα σαφές μήνυμα:

"Τρέξε. Κρύψου. Μίλα". Αυτό ανέφερε σε tweet που αναρτήθηκε και έδινε τις εξής ρητές οδηγίες:

"Πρέπει να:

Capture

---> ΤΡΕΞΕΙΣ - σε ένα ασφαλές μέρος. Αυτή είναι καλύτερη επιλογή από το να παραδοθείς ή να διαπραγματευτείς. Αν δεν έχεις κάπου να πας, τότε...

---> ΚΡΥΨΟΥ - Βάλε το κινητό σου στο αθόρυβο και απενεργοποίησε την δόνηση. Θωρακίσου κάπου εσωτερικά αν μπορείς.

---> ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ- στην αστυνομία καλώντας το 999 όταν είναι ασφαλές να μιλήσεις".

1 copy
4 copy
5 copy

Παρόμοιες στιγμές χάους καταγράφηκαν και σε ένα μπαρ κοντά στην Γέφυρα του Λονδίνου, λίγα λεπτά μετά την επίθεση. Μέσα στο μπαρ βρίσκονται ανυποψίαστοι πολίτες, όταν ξαφνικά μπαίνουν αστυνομικοί ουρλιάζοντας.

"Πέστε όλοι κάτω, όλοι κάτω" φωνάζουν οι αστυνομικοί στους θαμώνες που είναι πανικόβλητοι... Πριν λίγα λεπτά έπιναν χαλαροί το ποτό τους και διασκέδαζαν και ξαφνικά βρίσκονται να κρύβονται κάτω από έπιπλα και να προσεύχονται να μην πάθουν κακό.

Η αστυνομία έχει προβεί σε 12 συλλήψεις

Η αστυνομία έκανε 12 συλλήψεις στο ανατολικό Λονδίνο σε σχέση με τη χθεσινοβραδινή επίθεση.

«Αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας συνέλαβαν σήμερα το πρωί 12 ανθρώπους στο Μπάρκινγκ του ανατολικού Λονδίνου σε σχέση με τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Γέφυρα του Λονδίνου και την περιοχή Μπόροου Μάρκετ. Οι έρευνες συνεχίζονται σε διευθύνσεις στο Μπάρκινγκ», αναφέρεται στη δήλωση.

Νωρίτερα φωτογράφος του Ρόιτερς είχε δει γυναίκες με καλυμμένα τα κεφάλια τους να μεταφέρονται από αστυνομικούς έξω από κτίριο στο Μπάρκινγκ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News είχε μεταδώσει πως η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή σε διεύθυνση στο ανατολικό Λονδίνο την οποία χρησιμοποιούσε ένας από τους δράστες της επίθεσης.

2017 06 04T005134Z 1260240552 RC173460F240 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY

Οι δράστες ήταν πιθανόν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τρομοκράτες, δήλωσε σήμερα η βρετανή υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

2017 06 04T100056Z 758943749 RC1597C96000 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY

«Όπως είπε η πρωθυπουργός, έχουμε την πεποίθηση ότι ήταν ριζοσπαστικοί ισλαμιστές τρομοκράτες, απ' αυτό εμπνέονταν, και πρέπει να μάθουμε περισσότερα όσον αφορά το από πού ήρθε αυτή η ριζοσπαστικοποίηση», δήλωσε η Ραντ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Η Ραντ αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι δράστες της επίθεσης ήταν γνωστοί στις αρχές πριν από τη χθεσινή επίθεση. «Η επιχείρηση συνεχίζεται, έτσι ανακαλύπτουμε περισσότερα για το ποιοι είναι αυτοί οι τρεις», δήλωσε.

Η Ραντ είπε ακόμη πως δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στους δράστες της επίθεσης στο Λονδίνο και τη βομβιστική επίθεση καμικάζι της 22ας Μαΐου στο Μάντσεστερ, που στοίχισε τη ζωή 22 ανθρώπων σε συναυλία ποπ μουσικής.

«Πιστεύουμε πως δεν είναι πιθανό. Φαίνεται ότι δεν υπήρχε, αλλά δεν μπορούμε προς το παρόν να το αποκλείσουμε», δήλωσε.

Η Ραντ είπε επίσης ότι το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στη Βρετανία, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη βαθμίδα «σοβαρό», δεν αυξήθηκε στην ανώτατη βαθμίδα («κρίσιμο») επειδή οι αρχές πίστευαν ότι είχαν συλλάβει όλους τους κύριους δράστες».

2017-06-04T011135Z 763223418 RC1BE8E22460 RTRMADP 3 BRITAIN-SECURITY
2017-06-04T012814Z 1279009086 UP1ED640431M7 RTRMADP 3 BRITAIN-SECURITY
2017-06-04T013229Z 83873734 RC1F61C4B970 RTRMADP 3 BRITAIN-SECURITY

Ένας Έλληνας μέσα σε παμπ φωνάζει: «Έχω ματώσει»

Λίγα λεπτά μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο έρχονται στη δημοσιότητα συνέχεια νέα στοιχεία. Στα βίντεο που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα αποκαλύφθηκε και η ταυτότητα ενός Έλληνα, ο οποίος ακούγεται να λέει πως έχει τραυματιστεί από τη δεύτερη επίθεση στην αγορά Μπόροου.

Κάποιος με χτύπησε και έχω ματώσει. Είμαι με γιατρούς είμαι εντάξει.

Μετά το 20ο δευτερόλεπτο του βίντεο ακούγεται η φωνή του Έλληνα.

2017-06-04T001606Z 1915070343 RC1CF4C478C0 RTRMADP 3 BRITAIN-SECURITY copy copy
2017-06-04T002016Z 404960971 RC1B075E2840 RTRMADP 3 BRITAIN-SECURITY copy copy

Δημοσιογράφος μαχαιρωμένος στο λαιμό μεταφέρεται στο νοσοκομείο

Όσο περνούν οι ώρες, νέες εικόνες βλέπουν το "φως" της δημοσιότητας σχετικά με την διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. Και ένα βίντεο είναι πραγματικά συγκλονιστικό.

Ένας δημοσιογράφος που αγνοείτο, φαίνεται σε βίντεο μεταξύ των θυμάτων από τις επιθέσεις με μαχαίρια στη γειτονιά του Μπόροου Μάρκετ, που ακολούθησε την επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, όπου οι δράστες παρέσυραν πεζούς με ένα λευκό βαν.

Ο Geoff Ho μαχαιρώθηκε σε ένα εστιατόριο και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, ενώ επικρατούσε χάος στο σημείο με το νοσοκομειακό προσωπικό να δίνει τις πρώτες βοήθειες στους δεκάδες τραυματίες.

Ένα σοκαριστικό βίντεο δείχνει τις συγκλονιστικές στιγμές που ο δημοσιογράφος μεταφέρεται στο ασθενοφόρο κρατώντας τον λαιμό του, ενώ αιμορραγεί από τη μαχαιριά...

Νωρίτερα, πολλοί ήταν οι χρήστες του Twitter που αναδημοσίευσαν τη φωτογραφία του Geoff Ho ούτως ώστε να υπάρξει κινητοποίηση για να βρεθεί.

2017-06-04T002332Z 1934458519 RC1257C209F0 RTRMADP 3 BRITAIN-SECURITY
2017-06-04T002530Z 291408018 UP1ED64016HLV RTRMADP 3 BRITAIN-SECURITY

Η Μαρτυρία της Candice Hedge : "Μου άρπαξε το κεφάλι και μου κάρφωσε το μαχαίρι στο λαιμό"

"Μαχαιρώθηκα στο λαιμό, πονάω αλλά θα επιζήσω". Αυτά είναι τα πρώτα λόγιας της 31χρονης από την Αυστραλία που έπεσε θύμα της μανίας των τρομοκρατών στην χθεσινή επίθεση στο Λονδίνο. Η Candice Hedge παραλίγο να βρει τραγικό θάνατο ενώ έπινε ένα ποτό μαζί με τον φίλο της.

thima 355 355

Η νεαρή η οποία κατάγεται από τη Μπρίσμπεϊν, αναρρώνει στο νοσοκομείο του Στ. Τόμας. Λίγο αφότου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες επικοινώνησε με την οικογένεια και τους φίλους της για να τους ενημερώσει ότι είναι ζωντανή και καλά στην υγεία της.

thima1

Η νεαρή ζει εδώ και ένα χρόνο στο Λονδίνο και εργάζεται στο εστιατόριο Elliot στην Γέφυρα του Λονδίνου ως σερβιτόρα. Η ίδια δήλωσε ότι την γλίτωσε γιατί ευτυχώς το μαχαίρι δεν έφτασε στις κύριες αρτηρίες της. Είχε πάει για ένα ποτό με το αγόρι της όταν ο μακελάρης πήγε από πίσω της, της άρπαξε το κεφάλι και της κάρφωσε το μαχαίρι στο λαιμό.

"Απλά να ξέρετε ότι είμαι καλά. Πονάω αλλά θα ζήσω. Ευχαριστώ για τις σκέψεις και τις ευχές σας. Αγάπη σε όλους" έγραψε στο Facebook.

2017 06 04T121936Z 2131249055 RC14BEB06BA0 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY
2017 06 04T112955Z 780569166 RC19C85D9F00 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY
2017-06-04T123532Z 1617958470 RC11DE7206F0 RTRMADP 3 BRITAIN-SECURITY
2017-06-04T123629Z 1018952028 RC1DB259CE50 RTRMADP 3 BRITAIN-SECURITY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ