ΚΟΣΜΟΣ

Γ.Γ. Διεθνούς Επιμελητηρίου Ναυτιλίας στο CNN Greece: Στο Σουέζ είδαμε πόσο χρειαζόμαστε τη ναυτιλία

Χρήστος Γαβαλάς Χρήστος Γαβαλάς - CNN Greece

Το μπλοκάρισμα επί μια εβδομάδα της Διώρυγας του Σουέζ από το φορτηγό πλοίο Ever Given πρέπει να αποτελέσει μάθημα προς όλους σχετικά με το πόσο απαραίτητη είναι η παγκόσμια ναυτιλία για την καθημερινότητα των ανθρώπων τόνισε ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Επιμελητηρίου Ναυτιλίας, Γκάι Πλάτεν μιλώντας στο CNN Greece.

«Πιστεύω αυτό που υπογραμμίζεται εδώ είναι το πόσο εύθραυστη είναι η εφοδιαστική αλυσίδα κατά καιρούς και το πόσο εξαρτημένοι είμαστε όλοι από τη ναυτιλία για τα πράγματα της καθημερινότητάς μας, είτε είναι καύσιμα, είτε φαγητό είτε για ιατρικές προμήθειες. H ναυτιλία είναι απαραίτητη», σημείωσε.

Ο κ. Πλάτεν εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο μήνες για την πλήρη επιστροφή στην ομαλότητα αναφορικά με την κίνηση των πλοίων και τις παραδόσεις εμπορευμάτων χωρίς καθυστέρηση. Ενώ πρόσθεσε ότι μεγάλες θα είναι οι καθυστερήσεις που θα προκύψουν όταν τα πλοία φθάσουν στα λιμάνια προορισμού τους καθώς όπως είπε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει συμφόρηση, δεδομένου ότι «όλοι θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τα πλοία την ίδια στιγμή για να ξεφορτώσουν το εμπόρευμά τους».

Συμπλήρωσε ότι «κανείς δεν κερδίζει από όλο αυτό» εκτός ενδεχομένως από τους δικηγόρους που όπως είπε χαρακτηριστικά «θα έχουν πολύ δουλειά τους επόμενους μήνες» από τη στιγμή που θα αξιώσουν αποζημιώσεις τόσο οι επιχειρήσεις για τα εμπορεύματά τους όσο και οι ασφαλιστικές από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Ο κ. Πλάτεν τόνισε παράλληλα ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα τι προκάλεσε το συμβάν, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας. Διατράνωσε ωστόσο την πεποίθησή του ότι η ναυτιλία είναι μια «εγγενώς ασφαλής βιομηχανία» και στάθηκε στη σημασία του ότι δεν τραυματίστηκε κανείς αλλά και ότι δεν υπήρξαν αναφορές για μόλυνση στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ