ΑΓΟΡΕΣ

ΤΟ ΥΠΟΙΚ προωθεί τις e-συναλλαγές και το «πλαστικό χρήμα»

ΤΟ ΥΠΟΙΚ προωθεί τις e-συναλλαγές και το «πλαστικό χρήμα»
Jeff J Mitchell/Getty Images/Ideal Image

Το e-σύστημα πληρωμών και τη χρήση του «πλαστικού χρήματος» πρέπει να υιοθετήσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι για να έχουν έκπτωση φόρου.


Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου οικονομικών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο "Ελεύθερος Τύπος", για το 2016, ο κάθε φορολογογούμενος πρέπει να κάνει συνολικές δαπάνες μέχρι 9.545 ευρώ, είτε μέσω πιστωτικής κάρτας, είτε μέσω ενός μόνο τραπεζικού λογαριασμού, προκειμένου να κατοχυρώσει έκπτωση φόρου έως και 2100 ευρώ.

Σε ότι αφορά τους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, υποχρεωτικά μόνο μέσω ενός λογαριασμού θα εισπράττουν τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων τους ή την παροχή υπηρεσιών που προσφέρουν. Τα χρήματα από αυτό το λογαριασμό, επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα μπορούν να τα «σηκώνουν», αλλά να τα αξιοποιούν για να να πληρώνουν, μέσω χρεωστικής κάρτας ή ηλεκτρονικής τραπεζικής, τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις καθώς και να καλύπτουν τις ανάγκες της επιχείρησής τους.

Σε αυτό το λογαριασμό δεν θα μπορούν να γίνονται καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών. Άλλωστε για τα ποσά που κατατίθενται στο λογαριασμό αυτό θα ισχύει το ακατάσχετο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου" που επικαλείται τηλεοπτική συνέντευξη του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη στον ΑΝΤ1, το 2016, κάθε μισθωτός και συνταξιούχος του οποίου το ετήσιο εισόδημα είναι μικρότερο από 9.4545 ευρώ, θα πρέπει να πληρώνει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking, συνολικό ποσό δαπανών τουλάχιστον ίσο με το εισόδημά του, για να μην πληρώσει φόρο.

Ο κάθε μισθωτός και συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα άνω των 9.545 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει με τον ίδιο τρόπο, το ποσό που προαναφέραμε, για να του αναγνωρίσει η εφορία την ανώτατη έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Για την κάλυψη του ποσού των 9.545 ευρώ θα αναγνωρίζονται οι δαπάνες που έχουν εξοφληθεί από μία και μόνο χρεωστική κάρτα. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών παροχές υπηρεσιών, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοίκια δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις, νοσήλια, φάρμακα, καύσιμα.

Ο συνδεδεμένος λογαριασμός με τη χρεωστική κάρτα που γίνονται οι συναλλαγές, θα πρέπει προηγουμένως να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά στο ΤΑXIS NET, ως προοριζόμενος να εξυπηρετήσει την εξόφληση δαπανών με «πλαστικό χρήμα».

Η τράπεζα στην οποία έχει εκδοθεί η πιστωτική κάρτα ή έχει ανοιχθεί ο λογαριασμός με τον οποίο συνδέεται η χρεωστική κάρτα, οφείλει να εκδίδει βεβαίωση με αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές που έγιναν . Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι τράπεζες να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στο TAXISnet όλα τα αναλυτικά στοιχεία για τις δαπάνες που πραγματοποίησε ο κάθε μισθωτός και συνταξιούχος με πλαστικό χρήματα.

Από την υποχρέωση να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα τις δαπάνες για να επιτύχουν έκπτωση φόρου θα εξαιρεθούν οι υπερήλικες συνταξιούχοι, δηλαδή όσοι υπερβαίνουν την ηλικία των 75 ετών καθώς επίσης και οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ