ΑΓΟΡΕΣ

Η Moody’s υποβαθμίζει την Deutsche Bank λίγο πάνω από τα «σκουπίδια»

Η Moody’s υποβαθμίζει την Deutsche Bank λίγο πάνω από τα «σκουπίδια»

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προχώρησε χθες σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Deutsche Bank, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, υποστηρίζοντας ότι η γερμανική τράπεζα αντιμετωπίζει «αυξανόμενες προκλήσεις» στην εφαρμογή του σχεδίου της για ανάκαμψη.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι υποβάθμισε το κύριο μη εξασφαλισμένο χρέος της τράπεζας από Baa1 σε Baa2, μόλις δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια».

Επιπλέον, βαθμολόγησε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των καταθέσεων με Α3 έναντι Α2 που ήταν μέχρι τώρα.

Το περασμένο φθινόπωρο, η Deutsche Bank ανακοίνωσε ένα πενταετές πλάνο με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της και των κερδών της έπειτα από χρόνια περιορισμένων κερδών και υψηλών νομικών χρεώσεων. Το σχέδιο περιλαμβάνει την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας, την αποχώρηση από 10 χώρες καθώς και την πώληση περιουσιακών στοιχείων και την περικοπή δαπανών.

Η Moody’s ανακοίνωσε πως από την στιγμή που θα καταγραφεί «σημαντική πρόοδος» στην εφαρμογή του σχεδίου, η γερμανική τράπεζα θα παρουσιάσει «ένα προφίλ μειωμένου ρίσκο, περισσότερο ισορροπημένα κέρδη και θα λειτουργεί εφεξής με πιο συντηρητικά επίπεδα μόχλευσης».

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει πως η τράπεζα είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, επικαλούμενος την φτωχή απόδοση της τα τελευταία τρίμηνα – η τράπεζα κατέγραψε την περασμένη χρονιά απώλειες 6,8 δις ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ