ΑΓΟΡΕΣ

Η Ισπανία στα αναπτυξιακά βήματα της Ιρλανδίας

Η Ισπανία στα αναπτυξιακά βήματα της Ιρλανδίας

Η Ισπανία φαίνεται ότι αρχίζει να ακολουθεί αργά αλλά σταθερά τον δρόμο της Ιρλανδίας, καθώς το κόστος δανεισμού της χώρας της Ιβηρικής έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση και η ανάπτυξη επιταχύνεται.Σε βελτίωση της οικονομίας της Ισπανίας στοιχηματίζουν πλέον και οι ίδιες οι αγορές, με τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων να διαμορφώνονται πλέον μόλις στο 1,25%.

Στις θετικές αυτές εξελίξεις συνέβαλε τόσο ο σχηματισμός κυβέρνησης από τον Μαριάνο Ραχόι όσο και η ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μπορεί ο Ραχόι να καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης μειοψηφίας, αλλά οι προσπάθειες της χώρας να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να μειωθεί το χρέος μπορεί να αποδειχθούν αρκετές για να συνεχιστεί η μείωση του κόστους δανεισμού.

Η οικονομία της Ισπανίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9% το 2016 και κατά 2,3% το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ισπανίας μπορεί να έχουν υποχωρήσει σε έναν χρόνο από σήμερα στο 0,5% με 0,7%. Κάτι τέτοιο θα τα φέρει πολύ κοντά σε αυτά που απολαμβάνει σήμερα η Ιρλανδία, τα οποία διαμορφώνονται στο 0,66%.

Με τον τρόπο αυτόν η Ισπανία αναμένεται να τα πάει στις αγορές και στην οικονομία πολύ καλύτερα από την Ιταλία, η οποία εξακολουθεί και αντιμετωπίζει μεγαλύτερα προβλήματα, με τα επιτόκια δανεισμού να είναι υψηλότερα, στα επίπεδα του 1,65%. Επίσης μπορεί η Ισπανία να μην έχει πετύχει όλους τους στόχους για μείωση του ελλείμματος, αλλά το έλλειμμα αυτό διαμορφώνεται σήμερα περίπου στο μισό σε σύγκριση με το 2012.

Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα για την Ισπανία. Ο Ραχόι θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις για να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας καθώς οι ισορροπίες στο Κοινοβούλιο είναι ευαίσθητες. Επίσης η Ισπανία καλείται από την Κομισιόν να μειώσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος, από 4,6% που αναμένεται να είναι φέτος σε 3,1% το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ