ΑΓΟΡΕΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Πώς θα επηρεάσει τις αγορές το αποτέλεσμα των εκλογών

Εκλογές ΗΠΑ 2016: Πώς θα επηρεάσει τις αγορές το αποτέλεσμα των εκλογών

Να αποκωδικοποιούσουν το τι θα σημαίνει μια ισχυρή νίκη της Χίλαρι Κλίντον ή μια ισχυρή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ επιχειρούν οι χρηματοοικονομικοί οίκοι στις αναλύσεις τους, δίδοντας και προσοχή στο ρόλο του Αμερικανικού Κογκρέσου και στις δύο αυτές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch σε περίπτωση ισχυρής επικράτησης των Δημοκρατικών αναμένονται υψηλότερη φορολογία και αυστηρότερες ρυθμίσεις, ενώ σε περίπτωση νίκης των Ρεπουμπλικανών δεν αποκλείονται εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικοί κίνδυνοι και υψηλότερο έλλειμμα.

Το ισχυρό προβάδισμα οποιουδήποτε υποψηφίου υποδηλώνει μεγαλύτερα περιθώρια για δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης, τα οποία θα οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη και άρα σε υψηλότερα επιτόκια με επίπτωση στις μετοχές.

Εάν εκλεγεί η Κλίντον και οι Ρεπουμπλικανοί ελέγξουν τουλάχιστον ένα σώμα του Κογκρέσου, δηλαδή εάν υπάρξει διαιρεμένο Κογκρέσο, αυτό θα οδηγήσει την Κλίντον να αυξήσει τον φόρο εισοδήματος, ενώ αναμένεται να περάσει ο νόμος για τον περιορισμό των τιμών των φαρμάκων. Επίσης, σε ένα τέτοιο σενάριο, τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα, γεγονός που θα ωφελήσει τις μετοχές με υψηλά μερίσματα.

Εάν εκλεγεί ο Tραμπ και οι Δημοκρατικοί ελέγξουν τουλάχιστον το ένα σώμα του Κογκρέσου, θα υπάρξουν περιορισμοί στη μετανάστευση, αλλά δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή πολιτικής για το μεταναστευτικό. Επίσης, μια φορολογική μείωση στους πλούσιους θα ήταν λιγότερο πιθανή, ενώ οι αλλαγές στον νόμο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ θα είναι μικρές.

Σύμφωνα με τη UBS, το καλύτερο σενάριο για τους επενδυτές είναι να κερδίσει η Κλίντον την προεδρία και οι Ρεπουμπλικανοί να διατηρήσουν τον έλεγχο τουλάχιστον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Για την NN Investment Partners, η Κλίντον είναι ξεκάθαρα «συστημική» υποψήφια. Αν εκλεγεί, πιθανώς να αντιμετωπίσει ένα διχασμένο ή ακόμη και πλήρως Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο. Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι απίθανο να περάσει στα χέρια Δημοκρατικών, ενώ η Γερουσία θα μπορούσε να ακολουθήσει οποιαδήποτε πλευρά.

Και ενώ κάποιες συγκεκριμένες πτυχές του προγράμματός της θα μπορούσαν να επηρεάσουν ορισμένους τομείς (όπως της Υγείας), τα σχέδια που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής αποτελούν στην ουσία μια συνέχεια της ήδη υπάρχουσας πορείας.

Για τον Τραμπ, η ισορροπία είναι πολύ διαφορετική. Είναι πιθανό να βρεθεί και αυτός αντιμέτωπος με ένα διχασμένο Κογκρέσο, αλλά θα έχει μια ευκαιρία να είναι όντως σε θέση να ασχοληθεί με ένα πλήρως Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο. Αυτό θα του επιτρέψει να εφαρμόσει ένα μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ατζέντας σε σχέση με την Κλίντον.

Θα μπορούσε να αποτελείται από ριζικές αλλαγές στην εμπορική πολιτική (προστατευτισμός), στην εξωτερική πολιτική (λιγότερες διεθνείς συνεργασίες) και στην πολιτική για την αγορά εργασίας (λιγότερη μετανάστευση, απέλαση των εργαζομένων μεταναστών χωρίς χαρτιά).

Μια προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να υπονομεύσει σημαντικά την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ. Τέλος, η ιδιορρυθμία του Τραμπ να αλλάζει απόψεις και η έλλειψη πολιτικής προϋπηρεσίας καθιστούν ακόμη λιγότερο ευκρινές το τι θα μπορούσε πράγματι να συμβεί υπό την προεδρία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ