ΑΓΟΡΕΣ

Σύντομα στο 1 προς 1 η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου

Σύντομα στο 1 προς 1 η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου

Αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να διαμορφωθεί η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου στο ένα προς ένα, σύμφωνα τουλάχιστον με διεθνείς αναλυτές και παράγοντες των αγορών.

Πλέον παίκτες των αγορών θεωρούν ότι η πιθανότητα να φτάσει το ευρώ το 1 δολάριο μέσα σε έναν χρόνο έχει αυξηθεί στο 43%. Πρόκειται για διπλασιασμό των πιθανοτήτων σε σύγκριση με τις προβλέψεις που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα αυξήσει τις δαπάνες και θα μειώσει τους φόρους, αυξάνουν τις εκτιμήσεις για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία. Κάτι τέτοιο θα κάνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται σήμερα στα 1,074 δολάρια και βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα για ολόκληρο το 2016.

Κατά την Deutsche Bank μάλιστα, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο στη διενέργεια συναλλαγών σε νομίσματα, τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών μπορεί να επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στο ευρώ από το αναμενόμενο. Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι το ενιαίο νόμισμα μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το ένα δολάριο μέσα στο 2017. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές τότε η ισοτιμία του ευρώ θα υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν καταγραφεί το 2002.

Οι αγορές δίνουν πλέον πιθανότητα μεγαλύτερη από 90% για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον επόμενο μήνα. Στις αρχές Νοεμβρίου οι πιθανότητες αυτές διαμορφώνονταν στο 80% σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η Fed είχε δρομολογήσει αύξηση των επιτοκίων πριν από τις προεδρικές εκλογές επικαλούμενη βελτίωση της εγχώριας αγοράς εργασίας και αύξηση του πληθωρισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ