ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρό πόκερ στον ΟΠΕΚ για την παραγωγή πετρελαίου

Σκληρό πόκερ στον ΟΠΕΚ για την παραγωγή πετρελαίου

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΟΠΕΚ, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για μείωση της παραγωγής μέχρι αύριο που θα πραγματοποιηθεί η επίσημη συνάντηση των μελών του Οργανισμού στη Βιέννη. Η συμφωνία φαινόταν μέχρι πρόσφατα ότι θα επιτευχθεί, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχουν δημιουργηθεί ορισμένα εμπόδια. Οι μεγαλύτερες προσπάθειες καταβάλλονται για να υπάρξει συμφωνία με το Ιράν που είναι μέλος του ΟΠΕΚ, αλλά και τη Ρωσία που δεν είναι μέλος. Εκπρόσωποι των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ ξεκίνησαν από χθες διαβουλεύσεις.

Η Σαουδική Αραβία, πάντως, χθες θέλησε να καλύψει όλες τις πιθανότητες, αναφέροντας ότι η αγορά μαύρου χρυσού θα ισορροπήσει είτε επιτευχθεί αυτές τις ημέρες συμφωνία είτε όχι. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ ήταν εκείνος που ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι η παραγωγή μαύρου χρυσού θα ομαλοποιηθεί ακόμη και χωρίς ντιλ για μείωσή της. Το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος είχε αναφέρει ότι το Ριάντ επιδιώκει να επιτευχθεί ένα τέτοιο ντιλ.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές, πάντως, που το προηγούμενο διάστημα δέχθηκαν πολύ ισχυρό πλήγμα από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου έχουν καταφέρει να πάρουν ανάσα. Από τις αρχές του έτους η κεφαλαιοποίησή τους έχει αυξηθεί κατά 490 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρηματιστηριακή αξία τους τα τελευταία έξι χρόνια. Το 2015, όταν και καταγράφηκε η μεγαλύτερη βουτιά των τιμών του πετρελαίου που έφτασαν έως τα 30 δολάρια το βαρέλι, η χρηματιστηριακή αξία των πετρελαϊκών εταιρειών είχε βουλιάξει κατά 850 δισ. δολάρια.

Τον Σεπτέμβριο ο ΟΠΕΚ κατέληξε σε αρχική συμφωνία για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής στα 32,5 με 33 εκατ. βαρέλια από 33,64 εκατ. βαρέλια, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι τιμές. Για να ισχύσει αυτή η συμφωνία όμως θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως αύριο από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ