ΑΓΟΡΕΣ

ΟΠΕΚ: Το Σάββατο κρίνεται η συμφωνία

ΟΠΕΚ: Το Σάββατο κρίνεται η συμφωνία

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ για μείωση της ημερήσιας παραγωγής, προκειμένου να ανέβουν οι τιμές, αναμένεται να γνωρίσει την πρώτη της δοκιμασία το Σάββατο. Τότε ο Οργανισμός θα ζητήσει επίσημα από πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που δεν είναι μέλη του να δεσμευτούν για μείωση της παραγωγής τους. Μια τέτοια συμφωνία θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να πετύχει το εγχείρημα του ΟΠΕΚ να κάνει τον μαύρο χρυσό να πωλείται κοντά στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ έχει καλέσει εκπροσώπους 14 χωρών για συναντήσεις το Σάββατο στη Βιέννη. Συνολικά ο Οργανισμός θέλει να δει τις χώρες αυτές να μειώνουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 600.000 βαρέλια. Ηδη έχουν συμφωνήσει να παρευρεθούν τουλάχιστον τέσσερις χώρες, η Ρωσία, το Ομάν, το Μπαχρέιν και το Αζερμπαϊτζάν, και υπάρχουν ελπίδες για συμμετοχή του Μεξικού και του Καζακστάν.

Η Ρωσία έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα μειώσει σταδιακά την ημερήσια παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια, χωρίς όμως να έχει προσδιορίσει ακριβώς το πότε θα γίνει αυτό, ούτε έχει αποδεχτεί επίσημα να υπάρχει επίβλεψη της παραγωγής της. Το Καζακστάν, από την πλευρά του, είχε εμφανιστεί πέρυσι διστακτικό να συμφωνήσει σε μείωση της παραγωγής με τον Οργανισμό καθώς η χώρα προσπαθεί να αυξήσει αυτό το διάστημα τα δημόσια έσοδά της.

Η επίτευξη ντιλ με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ είναι κρίσιμη, αφού χωρίς μια τέτοια συμφωνία οι τιμές αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν ξανά. Οι τιμές μετά το ντιλ του ΟΠΕΚ για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια στα 32,5 εκατ. βαρέλια έχουν φτάσει στα επίπεδα των 55 δολαρίων το βαρέλι, με την αύξηση να πλησιάζει το 15%. Ηταν η πρώτη συμφωνία των χωρών του ΟΠΕΚ για σημαντική μείωση της παραγωγής τα τελευταία οκτώ χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ