ΑΓΟΡΕΣ

Μειωμένες δαπάνες για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά τα Χριστούγεννα

Μειωμένες δαπάνες για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά τα Χριστούγεννα
Εικόνα από το γιορτινό Παρίσι Reuters/Benoit Tessier

Οι οικογένειες σε όλη την Ευρώπη προσανατολίζονται στο να ξοδέψουν ελαφρώς λιγότερα χρήματα, κατά μέσο όρο, τα Χριστούγεννα, με την Ελλάδα και την Ρωσία να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μείωση στις δαπάνες, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Οι Γάλλοι, οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και οι Ισπανοί καταναλωτές βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που αναμένεται να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα. Η συνολική υποχώρηση θα καταγράψει επιβράδυνση, δείγμα μικρής βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρία ερευνών της αγοράς, Deloitte, έδειξε ότι ο μέσος όρος του προϋπολογισμού για τις δαπάνες των Χριστουγέννων σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,28% αυτή τη χρονιά στα 513 ευρώ ανά οικογένεια.

Αυτή η υποχώρηση είναι περιορισμένη σε σύγκριση με την περυσινή κατά 3%, καθώς οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία κατά γενικό κανόνα βελτιώνεται.

Η φετινή υποχώρηση του μέσου όρου στην Ευρώπη οφείλεται στην Ελλάδα, όπου οι δαπάνες θα μειωθούν κατά 8,63% στα 402 ευρώ και την Ρωσία όπου οι οικογένειες θα ξοδέψουν κατά 6,96% λιγότερα χρήματα, στα 217 ευρώ ενώ η Πορτογαλία λιγότερα κατά 5,55% δηλαδή περίπου 315 ευρώ.

Όλες οι παραπάνω χώρες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα επί σειρά ετών. Η Ελλάδα εφαρμόζει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με κυρώσεις για την Κριμαία και η Πορτογαλία αναμένεται να καταγράψει ασθενή ανάπτυξη ενώ βρίσκεται σε πρόγραμμα λιτότητας.

Η κατανάλωση των Χριστουγέννων επίσης θα καταγράψει πτώση στην Ιταλία, κατά 3,08%, ενώ στην Ισπανία πρόκειται να σημειώσει άνοδο κατά 0,2%.

Η Deloitte διενήργησε την έρευνα με δείγμα 14.065 ανθρώπων σε 14 χώρες της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ