ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κατσέλη: Το ασφαλιστικό θα ψηφιστεί παρά τις αντιδράσεις

Κατσέλη: Το ασφαλιστικό θα ψηφιστεί παρά τις αντιδράσεις
Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την εκτίμηση πως το ελληνικό χρέος ως έχει μπορεί να είναι βιώσιμο εξέφρασε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη το τρίτο Μνημόνιο η σε διάλεξή της στο London School of Economics με θέμα τα διδάγματα από την κρίση.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών χαρακτήρισε το τελευταίο Μνημόνιο ως «φυσιολογικό προϊόν της κρίσης», ήτοι «έναν συμβιβασμό που προβλέπει μειωμένους και ρεαλιστικούς στόχους ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Η ίδια παραθέτοντας τα θετικά της συμφωνίας αναφέρθηκε στην πρόνοια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στη μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στη πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας εκτίμησε ότι το ασφαλιστικό θα ψηφιστεί τελικά παρά τις αντιδράσεις, έστω με ορισμένες τροποποιήσεις.

Σε ότι αφορά στο χρέος η κ. Κατσέλη είπε ότι με βάση τους υπολογισμούς της «το χρέος ως έχει μπορεί να είναι βιώσιμο». Προσέθεσε πάντως πως αυτό δεν σημαίνει ότι η αναδιάρθρωσή του δεν είναι αναγκαία, καθώς θα έδινε ένα σήμα εμπιστοσύνης και θα αποτελούσε «νεύμα» προς τους επενδυτές.

Η ίδια ανέφερε πως στόχος για την Ελλάδα πρέπει να είναι η προώθηση μίας εθνικής ατζέντας για βιώσιμη οικονομική και κοινωνική μεταμόρφωση μέσω νέων επενδύσεων σε εμπορεύσιμους τομείς, με βασικό ζητούμενο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. «Πρέπει να αλλάξουμε το στίγμα της Ελλάδας και να την καταστήσουμε χώρα ευκαιριών», τόνισε σχετικά.

Ερωτηθείσα, τέλος, από τον επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE Κέβιν Φέδερστοουν για το αν η κυβέρνηση Τσίπρα θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το καλοκαίρι απάντησε ότι είναι «αισιόδοξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ