ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

8ο Συνέδριο Connected World: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία

8ο Συνέδριο Connected World: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 8ο Connected World, το οποίο έλαβε χώρα στις 9 Φεβρουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

To συνέδριο είχε σκοπό να αναδείξει τις δυνατότητες που δίνει η ενσωμάτωση των τεχνολογιών cloud στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και το ρόλο τους ως πολλαπλασιαστή της παραγωγικότητας. Επίσης, στόχο είχε να αναδείξει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την ανάπτυξη και υιοθέτηση τεχνολογιών που βασίζονται στη διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων, όπως Data Analytics, Internet of Things, καθώς και το τεράστιο εύρος υλοποιήσεων από το επίπεδο της οικιακής χρήσης, έως το οικοσύστημα μιας ολόκληρης πόλης.

Συμμετείχαν στελέχη της αγοράς Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, στελέχη επιχειρήσεων με τεχνολογική δραστηριότητα, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπρόσωποι της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Βασικός άξονας ήταν η διαπίστωση ότι τo cloud επαναπροσδιορίζει την οικονομία και ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζεται, ενσωματώνοντας όλο και περισσότερες εφαρμογές της καθημερινότητας. Βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής για τη δικτύωση, που θα διαμορφωθεί από την ψηφιοποίηση και τη σύνδεση των πάντων με τα πάντα, με στόχο τη βελτιστοποίηση της λήψης αποφάσεων και την αυτοματοποίηση των καθημερινών συνηθειών και διεργασιών.

Έχοντας άλλωστε ξεπεράσει το αρχικό στάδιο στο οποίο οι χρήστες αλληλεπιδρούν με τις συσκευές, οδηγούμαστε με γοργούς ρυθμούς προς την αλληλεπίδραση συσκευών μεταξύ τους, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται η εποχή της δημιουργίας της κοινότητας των αντικειμένων που παρέχουν τα -φαινομενικά- ετερόκλητα στοιχεία που συλλέγουν, για να εξαχθούν νέα δεδομένα συλλογικού χαρακτήρα.

IMG 2118

1η Ενότητα: One size fits all?
Υπάρχει γενικότερα η άποψη ότι η μετάβαση στο cloud είναι πανάκεια, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλο έλλειμμα υιοθέτησης λύσεων υπολογιστικού νέφους από τις μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σκοπός της ενότητας ήταν να αναδειχθεί η αναγκαιότητα, η σχέση κόστους-απόδοσης και πώς αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος της εκάστοτε επιχείρησης. Επίσης σημαντικό για τους παρόχους είναι να αναγνωρίζουν αποτελεσματικά τι ζητάει ο πελάτης και τι μπορούν να προσφέρουν.

Οι ερωτήσεις αυτές ακούγονται καθημερινά από επιχειρήσεις και οργανισμούς, αλλά οι απαντήσεις δεν είναι πάντα ξεκάθαρες, κυρίως όσον αφορά στις δυνατότητες επίτευξης του βέλτιστου συνδυασμού μεταξύ τριών παραγόντων: του κόστους, της απόδοσης και της ευελιξίας.
Στην ενότητα αυτή αναλύθηκε η διαστρωμάτωση των υπηρεσιών cloud, από τα datacenters ως και το integration προς τον τελικό πελάτη. Επίσης, αναδείχθηκαν τα συνεργατικά μοντέλα, οι προοπτικές, αλλά και το πεδίο εφαρμογής λύσεων business cloud.

2η Ενότητα: Analytics και Internet of Things: Οι νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες
Νέα πεδία δραστηριοποίησης επιχειρήσεων στην παραγωγή καινοτομίας, αλλά και νέοι ορίζοντες από τη χρήση εφαρμογών IoT και Big Data Analytics, ανοίγονται για όσους μπορέσουν να ενσωματώσουν αυτές τις ταχύτατα ανερχόμενες τεχνολογίες στο portfolio των λύσεων τους.

Αν και στην Ελλάδα η έννοια του ΙοΤ, μόλις αρχίζει να βγαίνει από τα ερευνητικά τμήματα προς την πραγματική χρήση, ταυτόχρονα οι πρώτες υλοποιήσεις ελληνικών ιδεών βρίσκουν ήδη ανοιχτές τις παγκόσμιες αγορές.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει ψηλά στην τεχνολογική της ατζέντα το Internet of Things ανακοινώνοντας για το 2016 χρηματοδότηση 140 εκατ.ευρώ για πιλοτικά προγράμματα. Στη λίστα της βρίσκονται εφαρμογές για τους τομείς της υγείας, της γεωργίας, τα wearables και τη διασύνδεση των οχημάτων.

Και αυτά είναι μόνο η αρχή αφού, μεταξύ άλλων, ανοίγονται αρκετές συζητήσεις για τις μεθόδους εξαγωγής και εκμετάλλευσης των παραγόμενων δεδομένων, καθώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει αυτές τις διεργασίες.

Με αφορμή αυτούς τους προβληματισμούς, πραγματοποιήθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον debate, όπου τέσσερις καθηγητές, προσπάθησαν να πείσουν το κοινό για το αν η εφαρμογή Big Data Analytics στα δεδομένα που προέρχονται από διατάξεις Internet of Things, μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς έλεγχο ή αντίθετα θα πρέπει να υπάρχει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

3η Ενότητα: Από το smart home, στο smart living
Είναι πολύ κοντά οι μέρες όπου οι οικιακές συσκευές προς πώληση θα έχουν IP address και WiFi, ενώ οι έξυπνες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στο βασικό εξοπλισμό του σπιτιού.
Αντίστοιχα και σε επίπεδο πόλης, αντίστοιχες εφαρμογές ευρείας κλίμακας σε φωτισμό, ύδρευση, διαχείριση κυκλοφορίας ακόμη και αυτόνομα οχήματα μαζικής μεταφοράς, εντάσσονται στον αστικό ιστό.

Οι ομιλητές αυτής της ενότητας, παρουσίασαν τους τρόπους μέσω των οποίων οδηγούμαστε προς τις ευφυείς πόλεις. Από τους έξυπνους μετρητές της ΔΕΗ, έως τα συστήματα ελέγχου κυκλοφορίας, το Internet of Things μπαίνει στην πραγματικότητά μας με γοργούς ρυθμούς.

Το συνέδριο έκλεισε με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που αφορά το επιχειρηματικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων καινοτομίας. Ουσιαστικά, τέθηκε επί τάπητος το, αν και κατά πόσο, το ελληνικό μακροοικονομικό περιβάλλον μπορεί να επιτρέψει στις νέες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν με σχετική ασφάλεια.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το Συνέδριο και τις επιμέρους ενότητες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Connected World, όπως και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο Facebook, στο Twitter και στο Instagram.

Σύντομα, στο κανάλι της SmartPress στο YouTube θα μπορείτε να δείτε τα βίντεο από τις ομιλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ