ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το πρώτο μέρισμα από το fund που διαχειρίζεται σπάνια ουίσκι

Το πρώτο μέρισμα από το fund που διαχειρίζεται σπάνια ουίσκι
Ποτήρι ουίσκι Getty images/Jeff J Mitchell / Staff/Ideal image

Το πρώτο μέρισμα ετοιμάζεται να πληρώσει, λίγο πριν συμπληρώσει τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, το Platinum Whisky Investment Fund, το πρώτο στο είδος του επενδυτικό ταμείο που στοχεύει στην άντληση κερδών από την αύξηση της τιμής σπάνιων ειδών ουίσκι.

Στόχος του Platinum Whisky Investment Fund, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2014 στο Χονγκ Κονγκ, είναι να προσφέρει μια ετήσια απόδοση μέχρι και 17%, επωφελούμενο από τις αυξανόμενες τιμές για παλιά και σπάνια single malt ουίσκι.

Οι διαχειριστές του fund αγοράζουν single malt με την προοπτική να τα πουλήσουν με κέρδος, καθώς η αξία θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια του fund, που έχει επταετή διάρκεια ζωής. Το fund, διαθέτει μια συλλογή με πολλά παλιά και ακριβά μπουκάλια, μεταξύ των οποίων ένα σπέσιαλ malt 60 ετών από το αποστακτήριο Macallan στη Σκωτία, το οποίο εκτιμάται στα 200.000 δολάρια.

Οι πωλήσεις ενός μέρους της συλλογής έχουν ήδη αρχίσει και τα κέρδη θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθεί το πρώτο μέρισμα. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής το fund έχει καταφέρει να αντλήσει τα 9 από τα 10 εκατομμύρια δολάρια που έχει θέσει ως στόχο κι έχει επανεπενδύσει περιπου 6 εκατομμύρια δολάρια στην αγορά 7.000 σπάνιων φιαλών ουίσκι.

«Ελπίζουμε να ανακοινώσουμε το μέρισμα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, κοιτάμε ένα 5 με 10%. Στόχος μας για απόδοση στους επενδυτές μας είναι ένα 15 με 17% το χρόνο», δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος του fund Rickesh Kishnani.

Στο fund, που έχει ορίσει τις 250.000 δολάρια ως κατώτατο όριο επένδυσης, έχουν μερίδια 37 άνθρωποι, ένας εκ των οποίων, ο επιχειρηματίας Ted Hodgkinson, δήλωσε στο Bloomberg:«Στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν μπορέσουμε να πουλήσουμε όλο το ουίσκι, οι 37 μας θα κάνουμε ένα τρομερό πάρτι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ