ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cambridge: Η «κάμαρα με τα μυστικά» στο «ναό» της αγγλικής γλωσσομάθειας

Cambridge: Η «κάμαρα με τα μυστικά» στο «ναό» της αγγλικής γλωσσομάθειας

Κώδικες, αναλύσεις, κλειστές ομάδες που με τη δομή ενός «τάγματος» εργάζονται στο «ναό» των πιστοποιήσεων της αγγλικής γλώσσας και ένα άδυτο 21.000 τετραγωνικών μέτρων είναι τα συστατικά του ιερού Γκράαλ για το Cambridge.

Όλα όσα θέλει κάποιος να γνωρίζει για τις εξετάσεις του Cambridge English, αλλά δεν τολμά να ρωτήσει, ανακαλύψαμε με την περιήγησή μας στα άδυτα του πιο δημοφιλούς «ναού» της αγγλικής γλωσσομάθειας. Ο «μύθος» που έχει στηθεί γύρω από τις εξετάσεις και το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τις διαδικασίες σύνταξης των question papers, όλα λύθηκαν όταν περάσαμε την «ιερή» πόρτα του Cambridge. Και ενώ ξεναγούμασταν στα επιβλητικά κτήρια, μεσαιωνικής επιρροής, αισθανόμασταν πως από κάπου θα βγει ο... Χάρι Πότερ, να μας μυήσει στο δικό του μαγικό κόσμο.

Το Cambridge English είναι τμήμα του Πανεπιστημίου του Cambridge και έχει την ευθύνη για τις εξετάσεις πιστοποίησης. Στηρίζει την παγκόσμια κοινότητα στην προσπάθεια ορθής εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας και μετρά πάνω από 100 χρόνια στη διεξαγωγή αδιάβλητων εξετάσεων, με το αστρονομικό ποσό των 55.000.000 εξετάσεων από το 1913!

«Φιλοσοφική λίθος» του Cambridge English είναι το αδιάβλητο των εξετάσεων, ενώ ουδέποτε παρατηρήθηκε διαρροή θεμάτων. Σήμερα τα πιστοποιητικά του Cambridge English χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: Young Learners (A1-A2), Key for Schools (Α2), First for Schools (Β2), Advanced (C1) αποδεκτό από 6.000 πανεπιστήμια παγκοσμίως και το Proficiency (C2). Να σημειωθεί ότι 8 στους 10 Έλληνες υποψηφίους επιτυγχάνουν στην εξέταση First for Schools κάθε χρόνο!

Τεστ με διαδικασίες ύψιστης ασφάλειας

Δύο χρόνια είναι το διάστημα προετοιμασίας ενός Exam Test, σύμφωνα με τον Ron Zeronis, Assistant Director Assessment. Ο ίδιος δηλώνει στο CNN.gr: «Εξωτερικοί συνεργάτες, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί συγγράφουν τα θέματα. Συντάσσονται πέντε διαφορετικά Exam Tests, διαφορετικού επιπέδου το κάθε ένα από αυτά. Έπειτα πραγματοποιείται Pretesting -σε ενδεικτικό δείγμα μαθητών σε συνεργαζόμενα σχολεία όλου του κόσμου- και τα αποτελέσματα συλλέγονται για ανάλυση. Ακολουθείται αναθεώρηση, είτε απόρριψη είτε έγκριση των θεμάτων και στη συνέχεια πραγματοποιείται δεύτερη φάση του Pretesting. Τα θέματα φυλάσσονται σε ειδική βάση δεδομένων, ωσάν μία Τράπεζα Θεμάτων. Με τυχαίες επιλογές ασκήσεων διαμορφώνεται ένα τελικό question paper».

Υπεύθυνος για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο κενού στη διασφάλιση της μοναδικότητας του εκάστοτε γραπτού είναι ο Dr Ardeshir Geranpayeh, Head of Automated Assessment & Learning. Βασικός κορμός του ερευνητικού του πεδίου είναι η ανάπτυξη μηχανισμών για την καταπολέμηση φαινομένων αντιγραφής, με ID checks, όπως βιομετρικές αναλύσεις, ανάλυση του γραφικού χαρακτήρα κ.ά.

Το ερευνητικό κομμάτι που αφορά στις επιδόσεις αγοριών και κοριτσιών ανάλογα με την ηλικία και τη χώρα έχει αναλάβει η Agnieszka Walczac, Senior Research Manager - Research and Thought Leadership. Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις επιδόσεις αγοριών και κοριτσιών, καθώς το ποσοστό εντοπίζεται στα όρια του στατιστικού λάθους. Παράδειγμα, στην Ελλάδα, αλλά και τη Ρωσία, τη Γαλλία, αλλά και την Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν και τη... Βόρεια Κορέα, τα κορίτσια προηγούνται σε επιδόσεις σε ποσοστό μόλις 0,5%...

Να σημειωθεί πως το 2015 το Cambridge English έλαβε το Queen's Award, με την υπογραφή της Βασίλισσας Ελισάβετ.

«Η αγγλική γλώσσα αφορά στην επικοινωνία. Αφορά σε δυνατότητες επικοινωνίας και όχι απλώς σε μία ακόμη επιτυχία σε επίπεδο εξετάσεων» υπογραμμίζει ο Steve Mckenna, Head of Communications του Cambridge English.

Ο «χρυσός δρόμος» που συγκεντρώνει όλα τα γραπτά του κόσμου

Η «κάμαρα με τα μυστικά» είναι το κτίριο υψίστης ασφαλείας 21.000 τ.μ., όπου συγκεντρώνονται και διορθώνονται τα γραπτά για όλα τα επίπεδα εξετάσεων. Το DC10, όπως ονομάζεται, λειτουργεί ως χώρος διανομής για όλο το Assessment Group (Cambridge English, CIE, OCR). Κινητά και φωτογραφικές μηχανές μένουν στην είσοδο και η ξενάγηση από τον Graham Young, Post Exams Operation Manager ξεκινά.

Ο χώρος θυμίζει κατάστημα γνωστής αλυσίδας σουηδικών επίπλων και χωρίζεται σε 6 ζώνες με το «χρυσό δρόμο» -όπως τον ονομάζουν χάρη στο κίτρινο χρώμα του- να τις ενώνει. Τα ράφια συνολικής έκτασης 9 χιλιομέτρων, χωρίζουν τα γραπτά σε χώρες και επίπεδα πιστοποιητικών.

Στη μπλε ζώνη βρίσκεται το Warehouse and Logistics όπου οι υπάλληλοι παραλαμβάνουν τα γραπτά, για να τα ταξινομήσουν ανά χώρα, επίπεδο και είδος εξέτασης. Κουτιά που αναγράφουν «Πεκίνο», «Μιλάνο», «Τζακάρτα», «Νεπάλ», «Ισλαμαμπάντ» είναι ταξινομημένα και σφραγισμένα και έτοιμα να πάρουν το δρόμο τους.Ταυτόχρονα, στη μπλε ζώνη είναι η τελευταία στάση πριν τα γραπτά φύγουν οριστικά για τα χιλιάδες εξεταστικά κέντρα ανά τον κόσμο.

Στην κόκκινη με την ονομασία Confidential πακετάρονται τα question papers. Μάλιστα, το πακετάρισμα γίνεται χάρη στις 3 ειδικές μηχανές Sitma, κόστους 1 εκατ. λιρών η μία. Η πράσινη είναι η ζώνη των Post Exam Operations. Τα απαντητικά φυλλάδια καταφθάνουν τα απαντητικά φυλλάδια και μέσω υπολογιστή διορθώνονται οι ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Σε ειδικούς συνεργάτες στέλνονται προς διόρθωση κατ' οίκον οι εκθέσεις. Τέλος, στην πορτοκαλί ζώνη εκτυπώνονται τα γραπτά, σε μηχανήματα Cannon υψηλής ευκρίνειας, μία ζώνη που δεν παρέχεται σε καμία περίπτωση πρόσβαση.

Η διεθνής αναγνώριση και η ασύγκριτη εξάπλωση της γλώσσας

Η πρώτη εξέταση για το -πάλαι ποτέ- αγαπημένο Lower Certificate in English πραγματοποιήθηκε το 1939, ενώ μετονομάστηκε σε First Certificate in English το 1975 και το 2010 σε Cambridge English First (FCE). Ωστόσο, μέχρι και σήμερα πολλοί είναι εκείνοι που το αποκαλούν Lower.

«Κάθε χρόνο 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε 130 χώρες συμμετέχουν στις εξετάσεις Cambridge English, ενώ λαμβάνουν χώρα 2,5 εκατομμύρια εξετάσεις IELTS. Με χιλιάδες υποψηφίους ετησίως, 8 στους 10 Έλληνες επιτυγχάνουν στην εξέταση First for Schools» τονίζει η Ελληνίδα Διονυσία Ιωάννου, Head of Marketing Southern Europe.

Οι εξετάσεις είναι αναγνωρισμένες από 20.000 οργανισμούς παγκοσμίως, ενώ στο ίδιο βεληνεκές περισσότερα από 10.000 πανεπιστημιακά ιδρύματα προσφέρουν προγράμματα στα Αγγλικά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μία καριέρα έξω από τα σύνορα οποιασδήποτε χώρας.

Αυτό διότι η αγγλική είναι πλέον διεθνής γλώσσα, καθώς ένας στους 4 του παγκόσμιου πληθυσμού γνωρίζει σήμερα να μιλήσει αγγλικά. Συγκεκριμένα, ομιλείται από 1.75 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και μέχρι το 2020 αναμένεται να ομιλείται από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους!

Στη μηχανή του χρόνου με... 3 λίρες!

Με κόστος μόλις 3 λίρες, η πρώτη εξέταση για το πιστοποιητικό Cambridge English Proficiency (CPE) πραγματοποιήθηκε πριν από έναν αιώνα και... 3 χρόνια, το 1913, ενώ η διάρκειά της ήταν 12 ώρες! Τρεις Γερμανοί ήταν οι πρώτοι υποψήφιοι στην ιστορία του θεσμού για να αποτύχουν... και οι τρεις!

Συν τω χρόνω, η διάρκεια εξέτασης του Proficiency μετρούσες 8 ώρες, ωστόσο σήμερα οι ώρες μειώθηκαν στις 4 ώρες και του Cambridge English First στις 3,5 ώρες. Τα εξεταστικά κέντρα σε 130 χώρες ξεπερνούν τα 2.700 σήμερα, οι εξεταστές είναι περισσότεροι από 30.000, ενώ τα κέντρα προετοιμασίας είναι πάνω από 52.000 σε ολόκληρο των κόσμο!

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ