ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΕΑΑ: Εντυπωσιακά στοιχεία με αριθμούς-ρεκόρ στην ανακύκλωση

ΕΕΑΑ: Εντυπωσιακά στοιχεία με αριθμούς-ρεκόρ στην ανακύκλωση

Χρονιά ανακύκλωσης ήταν το 2015, σύμφωνα με τα σημαντικά αποτελέσματα της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, σημειώθηκε αύξηση για πρώτη φορά μετά το 2009 της ανακύκλωσης της τάξης του 10% καθώς ανακυκλώθηκαν περί τους 488.000 τόνους υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων μέσα στη χρονιά που πέρασε.

Επένδυση για τη χρονιά που διανύουμε αποτελούν τα πολύ θετικά αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, καθώς μεταφέρουν ένα «ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και ενθαρρυντικό μήνυμα για τη δραστηριότητα της ΕΕΑΑ», όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, κ. Γιάννης Ραζής, ενώ προσθέτει πως «το 2016 η ΕΕΑΑ στοχεύει στη διατήρηση της ανοδικής πορείας της ανακύκλωσης συσκευασιών μέσα από το σύστημα του Μπλε Κάδου και του Μπλε Κώδωνα, εξακολουθώντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλλει στην επίτευξη των Εθνικών Στόχων».

Τα έργα Ανακύκλωσης της ΕΕΑΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της χρονιάς που πέρασε, εξυπηρετούν σχεδόν το 92% του πληθυσμού της χώρας, μέσα από τη συνεργασία με 296 ΟΤΑ στους οποίους έχουν παραχωρηθεί 474 ειδικά οχήματα συλλογής ενώ περίπου 140.000 μπλε κάδοι είναι τοποθετημένοι στις γειτονιές. Παράλληλα, για την εξυπηρέτηση των έργων των μπλε κάδων, λειτουργούν 32 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, καλύπτοντας τόσο την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και τις νησιωτικές περιοχές.

cnn2

Η λειτουργία του Συστήματος του Μπλε Κάδου περιλαμβάνει 4 στάδια:

1. Διαλογή στην πηγή (από τους Πολίτες)
2. Αποκομιδή (από τους ΟΤΑ/ με την υποστήριξη της ΕΕΑΑ σε εξοπλισμό συλλογής)
3. Διαχωρισμός στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (από την ΕΕΑΑ)
4. Συμπίεση - Δεματοποίηση - Μεταφορά στον τελικό αποδέκτη.

Επιπλέον, εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζεται η πρόοδος στην ανάπτυξη του Μπλε Κώδωνα, με την εξυπηρέτηση κυρίως σημείων και περιοχών με επαγγελματικές δραστηριότητες όπου καταναλώνονται προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία. Συγκεκριμένα, 3.700 κώδωνες είναι τοποθετημένοι στο δημόσιο χώρο, σε συνεργασία με 160 δήμους, εξυπηρετώντας περίπου 11.500 επιχειρήσεις ενώ 1.600 κώδωνες βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕΑΑ διαχειρίζεται αποκλειστικά οικονομικούς πόρους που εισφέρουν οι συμβεβλημένες επιχειρήσεις, με σκοπό να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις τους έναντι της νομοθεσίας σχετικά με την ανακύκλωση των συσκευασιών των προϊόντων τους.

Οι συμβεβλημένες με το Σύστημα επιχειρήσεις έφτασαν τις 1.870, γεγονός που αποδεικνύει την υποστήριξη της ανακύκλωσης συσκευασιών από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας καθώς και την εμπιστοσύνη της στο έργο της ΕΕΑΑ. Η ΕΕΑΑ δεν έχει κερδοσκοπική λειτουργία, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και προς την επίτευξη δημόσιου σκοπού και ως εκ τούτου η μετοχή της δεν διανέμει μέρισμα στους μετόχους. Το 35% των μετοχών της το κατέχει η ΚΕΔΕ, η οποία συμμετέχει με τρία (3) στα εννέα (9) μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΑΑ.

cnn3

ΔΗΜΟΦΙΛΗ