ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγικοί επενδυτές επενδύουν στην Ευρωπαϊκή Πίστη

Στρατηγικοί επενδυτές επενδύουν στην Ευρωπαϊκή Πίστη
Ευρωπαϊκή Πίστη

Η κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα θα αναδείξει την ιδιωτική ασφάλιση ως τον πρώτο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, ανέφερε ο Χρήστος Γεωργακόπουλος ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στην οποία παρουσιάστηκε η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο μετοχικό κεφάλαιο της ασφαλιστικής εταιρείας.

Η συμμετοχή της European Bank for Reconstruction and Development στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ ανήλθε στο 15%. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι μέρος του συνολικού ποσοστού που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς από το 2007. Ομοίως μετοχική παρουσία απέκτησαν και τα επενδυτικά σχήματα Orasis Fund SPC (2,5%) και Serengeti Asset Management (2,5%).

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε πως "σε μια εποχή που τα πράγματα είναι αρνητικά και η επιχειρηματική κοινότητα χειμάζεται" το γεγονός ότι επενδυτές περιβάλλουν με εμπιστοσύνη την εταιρεία είναι μια "νότα αισιοδοξίας".

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, στα 38 χρόνια ζωής της Ευρωπαϊκής Πίστης από τις 148 ασφαλιστικές εταιρείες που υπήρξαν ενδιάμεσα στην ελληνική αγορά έχουν επιβιώσει μόλις οι 14. "Απόδειξη της ισχύος και της φερεγγυότητάς μας είναι ότι είμαστε η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο", ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Πίστη.

Ο ίδιος προσέθεσε πως η ελληνική ασφαλιστική αγορά το διάστημα 2009 - 2015 περιορίστηκε κατά 36% , αλλά η Ευρωπαϊκή Πίστη αύξησε την παραγωγή της κατά 50% στο ίδιο διάστημα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως η αύξηση ασφαλίστρων στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν συγκυριακή και σχετιζόταν με λεφτά που βγήκαν στο εξωτερικό μέσα από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

"Εμείς δεν πρόκειται να τάξουμε λαγούς με πετραχήλια για να πάρουμε μερίδιο αγοράς", σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος και προσέθεσε πως η ασφαλιστική αγορά θα συρρικνωθεί περαιτέρω ως προς τον αριθμό των εταιρειών και όχι ως προς τον όγκο ασφαλίστρων.

Η Sabina Dziuman διευθύντρια του γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Ελλάδα αναφέρθηκε από την πλευρά της στους βασικούς στόχους της EBRD για τη χώρα μας εστιάζοντας : α) Στη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα με έμφαση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. β) Στη στήριξη της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. γ) Στη τοποθέτηση στον χώρο των υποδομών (π.χ. αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, ΣΔΙΤ).

Η ίδια υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο της Ευρωπαϊκή Πίστη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και στις προοπτικές της εταιρείας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας ο κ. Γεωργακόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η κ. Dziuman είπε πως ακόμη και εάν αυτό απαιτηθεί η EBRD έχει προβλέψει σχετικά κεφάλαια για μια τέτοια πιθανή διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ