ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καραμούζης: Οι τράπεζες δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια

Καραμούζης: Οι τράπεζες δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια

Σε ευθεία αμφισβήτηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που δημοσιοποίησε χθες ανέφερε σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πως από τα 25 δισ. ευρώ που προέβλεπε το πρόγραμμα του ESM τελικά αξιοποιήθηκαν 5,4 δισ. ευρώ στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, με το υπόλοιπο των αναγκών να καλύπτεται από ιδιωτικά κεφάλαια.

Στην βάση αυτή το Ταμείο θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει ένα μαξιλάρι 10 δισ. ευρώ για να καλυφθούν πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες είτε για τη διαγραφή κόκκινων δανείων , είτε για την κάλυψη του αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαια των τραπεζών που ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ.

«Υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων, υψηλή κάλυψη των επισφαλών απαιτήσεων, οι δείκτες είναι από τους υψηλότερους της Ευρώπης και οι τράπεζες γυρνούν σε κερδοφορία μετά από έξι χρόνια», σημείωσε ο κ. Καραμούζης, αναφέροντας ότι έχουν περάσει τρία stress test με το χειρότερο σενάριο. «Δεν κατανοώ σε ποιες εκτιμήσεις και αναλύσεις βασίζεται το ΔΝΤ», τόνισε.

Σε ότι αφορά στην αξιολόγηση, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε: «Έχω την πεποίθηση ότι αν αυτή η συμφωνία υλοποιηθεί και συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα αναπτυξιακής πολιτικής, την υιοθέτηση πολιτικών φιλικών προς τις επιχειρήσεις, αλλά και την εδώ και τώρα άρση των capital controls, τότε η οικονομία θα γυρίσει και θα μπούμε σε μια περίοδο ανάπτυξης».

Σχετικά με τη βελτίωση της ρευστότητας, ο κ. Καραμούζης επεσήμανε ότι αυτή δεν εξαρτάται μόνο από τον τραπεζικό τομέα, αλλά από την άρση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Σε αυτό ανέφερε, θα συμβάλει και η διαχείριση των κόκκινων δανείων, τα οποία ούτως ή άλλως στο επόμενο διάστημα θα μειωθούν, απελευθερώνοντας πόρους για τις βιώσιμες επιχειρήσεις.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα είναι δύσκολη. «Πρόθεσή μας, σημείωσε, είναι να αναδιαρθρώσουμε βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να επανακάμψουν. Σε αυτή την προσπάθειά μας, όμως, αντιμετωπίζουμε και τις αντιδράσεις των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, που επιθυμούν να κλείσουν οι ανταγωνιστές τους. Υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα», ανέφερε ο κ. Καραμούζης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι υγιείς επιχειρήσεις είναι αυτές που πληρώνουν το κόστος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ