ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι 75 ημέρες που θα κρίνουν το μέλλον του Ομίλου Μαρινόπουλος

Οι 75 ημέρες που θα κρίνουν το μέλλον του Ομίλου Μαρινόπουλος
Ενδεχόμενη κατάρρευση της Μαρινόπουλος εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ντόμινο προβλημάτων. EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πολλές παράλληλες διαδικασίες τρέχουν ταυτόχρονα οι εμπλεκόμενοι στη διάσωση του Ομίλου Μαρινόπουλος, δεδομένου ότι απομένουν μόλις 75 ημέρες μέχρι να εκδικαστούν οι προσφυγές του ομίλου για υπαγωγή του στο άρθρο 99 και έως τότε πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το εάν θα προχωρήσει η σύμπραξη με τον Σκλαβενίτη και εάν αυτή θα εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Έως την Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί ένας προτεινόμενος οδικός χάρτης για την αναδιάρθρωση της Μαρινόπουλος, που θα αποσαφηνίζει το τι μέλλει γενέσθαι με τη διαγραφή οφειλών και το σε ποιο βαθμό ο Σκλαβενίτης θα στηρίξει με χρηματοδότηση την εταιρεία. Αυτός ο οδικός χάρτης θα είναι ουσιαστικά ο σκελετός του πλάνου εξυγίανσης του Ομίλου Μαρινόπουλος, το οποίο θα αποκρυσταλλωθεί έως τις 25 Ιουλίου.

Σημειώνεται πως κλιμάκια της ελεγκτικής εταιρείας PriceWaterhouse Coopers έχουν ξεκινήσει ήδη οικονομικό, νομικό και φορολογικό έλεγχο για να διαπιστώσουν, για λογαριασμό της Σκλαβενίτης, ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Μαρινόπουλος. Αυτός ο έλεγχος δεν θα κρατήσει πολύ δεδομένου ότι η ελεγκτική εταιρεία είχε ήδη «τριβή» με τα μεγέθη του Ομίλου Μαρινόπουλος.

Τράπεζες, κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και μεγάλο μέρος των προμηθευτών του Μαρινόπουλου επιθυμούν να ευοδωθεί η σύμπραξη με τον Σκλαβενίτη, ώστε να υπάρξει μια καλή ευκαιρία η εταιρεία να σταθεί στα πόδια της. Σε αντίθετη περίπτωση θεωρούν πως θα ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας», καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της Μαρινόπουλος θα δημιουργήσει ντόμινο προβλημάτων.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος διαδραματίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία και να κρίνει πως είναι συμβατή με τις αρχές ανταγωνισμού. Σε περίπτωση δε που έχει ενστάσεις είναι κρίσιμο να τις υποδείξει άμεσα προκειμένου αυτές να «θεραπευτούν». Κατά πληροφορίες η Επιτροπή ήδη έχει υποδείξει πως σε περιοχές όπως η Αττική υφίσταται πρόβλημα, δεδομένου ότι Μαρινόπουλος και Σκλαβενίτης έχουν μεγάλη παρουσία σε αυτές και τίθεται ζήτημα με το μέγεθος του δικτύου τους το οποίο θα πρέπει να περιοριστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ